Сега е време българските власти да работят по много чувствителни

...
Сега е време българските власти да работят по много чувствителни
Коментари Харесай

Кьовеши: Време е българските власти да заработят по чувствителни случаи

" Сега е време българските управляващи да работят по доста чувствителни и комплицирани случаи дружно с нас. Затова съществуваме, по тази причина сме тук ".

Това съобщи европейският основен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с премиера Кирил Петков. Тя е на посещаване у нас, което ще продължи и на следващия ден. Кьовеши ще има срещи с основния прокурор Иван Гешев, с правосъдния министър Надежда Йорданова и с МВР-шефа Бойко Рашков.

120 следствия

Фактът, че сред европейската прокуратура и българските управляващи, демонстрира политическа воля за битка с проведената престъпност и корупцията, сподели още Кьовеши. До скоро информацията, предопределена за европейската прокуратура, минаваше единствено през българската. След това обаче още звена като организация " Митници ", Министерство на вътрешните работи и КПКОНПИ.

" Важно е в България да няма монопол върху управляващите, които могат да изпращат сигнали до европейската прокуратура ", съобщи тя. И уточни, че сигнали може да се подават и от НПО-та, жители и публицисти.

Европейската прокуратура работи извънредно по закононарушения, свързани с пари от еврофондовете. Досега в институцията са получени рекорден брой тъжби от България. По тях са формирани 120 следствия. Става дума за злоупотреби с европейски пари в сферите на земеделието, строителството и публичните поръчки.

Кьовеши изясни, че има вяра на българските делегирани европрокурори и до момента не е получавала сигнали за напън върху тях. Квотата на България бе попълнена с магистрати като несъответствуващи.

Аз терзания нямам

след избора ѝ за европейски основен прокурор. Както и при предходната си аудиенция, по този начин и в този момент тя отхвърли да разяснява вътрешни въпроси. Кьовеши не отговори дали е осведомена със сигналите, които Петков е подал до основния прокурор Иван Гешев като да вземем за пример листата с 19-те имена. Още при започване на мандата си европейският основен прокурор показва нерешителност по такива въпроси и прикани да не я натоварват с упования, които са по-големи от пълномощията ѝ.

Часове по-рано шефът на държавното обвиняване съобщи, че нямал терзания от идната среща с Кьовеши. Той обаче даде да се разбере, че евентуално ще се оплаче от напън от страна на държавното управление.

" Притеснява ме единствено непрекъснатото нарушение на правилото на върховенството закона и на разделянето на управляващите от политиците. Това от ден на ден стартира да тормози и европейските ни сътрудници ", съобщи той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР