Сега е най-подходящото време да се говори за киберсигурност, заяви

...
Сега е най-подходящото време да се говори за киберсигурност, заяви
Коментари Харесай

Засилваме партньорството със САЩ в киберсигурността


„ Сега е най-подходящото време да се приказва за киберсигурност ”, съобщи Джъстин Фридман
(снимка: InfoSec SEE 2020 / Zoom)

Киберсигурността е измежду най-важните аспекти на съдействието сред Съединените щати и България, съобщи заместник-ръководителят на задачата на посолството на Съединени американски щати у нас Джъстин Фридман при разкриване на най-голямата конференция за киберсигурност в района – InfoSec SEE 2020 – през днешния ден в Правец.

„ Сега е най-подходящото време да се приказва за киберсигурността, тъй като през вчерашния ден двете страни подписаха десетгодишна пътна карта за съдействие в областта на защитата ”, уточни Фридман, визирайки визитата на министъра на защитата Красимир Каракачанов и срещите му с американския държавен секретар Майк Помпео.

Съединени американски щати ще провиснал 8 милиона $ за възстановяване на потенциала на България в областта на киберсигурността. Скоро ще бъде назначен и специфичен консултант по киберсигурност, тъй като тази сфера е от изключително значимо значение за партньорските връзки сред държавните управления на двете страни, уточни Фридман.

Неслучайно софтуерното равнище и рисковете за бизнеса са във фокуса на форума през днешния ден, разяснява Джъстин Фридман. „ Атаките на киберпрестъпниците водят до загуба на персонални и корпоративни данни,  обири на идентичност, пробиви в държавни институции и други, само че най-важното е, че има риск за вас и вашия бизнес. Според някои анализатори, всяка секунда 80 души стават жертви на киберпрестъпления, което съставлява към 1,5 милиона индивида, потърпевши от хакерски атаки за денонощие по целия свят. Това значи и финансови загуби в милиарди долари, множеството от които остават невъзстановими. В обществото това се отрязава като загуба на доверие в институциите, което не може да се мери ”.

Фридман акцентира ролята на информационните технологии и изключително на 5G за основаването на нови условия за бизнес и нов вид услуги. „ Но тези нови условия дават благоприятни условия и на киберпрестъпниците, които могат да употребяват мрежата за техните зловредни цели. Затова сме изключително загрижени и следим с внимание избора на снабдители на 5G мрежи, които би трябвало да са потвърдени и сигурни. Два и даже три пъти би трябвало да се мисли, когато се избират компании – снабдители. Добрата вест е, че към този момент има доста водещи производители, които схващат актуалните провокации и не всички те са от Съединени американски щати ”.

През идващите седмици се чака българска делегация от ИТ експерти да замине за Съединени американски щати, с цел да разиска проблемите по отношение на 5G мрежите и тяхната сигурност, заяви Фридман.

Не на последно място заместник-посланик Фридман означи и високото равнище на българските ИТ експерти, което е причина доста американски компании да открият свои офиси и кол-центрове в България.

„ Киберпрестъпниците работят като общественост, а не самостоятелно, те употребяват тъмната мрежа (darknet), с цел да се провеждат и да обменят опит. Затова и експертите, които се борят с киберпрестъпленията,  би трябвало да основат общественост, която да пази хората ”, сподели в умозаключение Фридман.

Начинът, по който поддържаме връзка, вършим бизнес и се отнасяме към личната си сигурност, се промени, съобщи Анелия Костадинова при разкриване на InfoSec SEE 2020
(снимка: InfoSec SEE 2020 / Zoom)

За първи път InfoSec се организира и в присъствен, и в онлайн формат. „ Организирането на InfoSec SEE 2020 за нас е същински триумф от позиция невижданата и сложна, историческа обстановка сега, която е предизвикателство за бизнеса. Но едно е несъмнено – променихме метода, по който поддържаме връзка, вършим бизнес и се отнасяме към личната си сигурност. Целта на двудневната конференция е да се предложи най-хубавото от водещите компании в областта на сигурността пред представители на страните от района ”, съобщи Анелия Костадинова, шеф на КОМПЮТЪР 2000 България – компанията-организатор на конференцията.

За провокациите, които цифровата промяна у нас слага в изискванията на Covid-19, приказва и доктор Красимир Симонски, заместник-председател на Държавна организация „ Електронно ръководство ” (ДАЕУ). „ Тази пандемия послужи като сериозен подтик за задвижване на цифровата промяна. Стана ясно, че целият свят би трябвало да се промени, с цел да се приспособи към обстановката. Например, в областта на образованието години наред  се говореше за онлайн образование, а в този момент единствено за седмица се наложи то да се приложи на процедура ”.

„ Девизът на нашето европредседателство беше „ Съединението прави силата ”. А в областта на киберсигурността той важи с особена мощ, тъй като никое държавно управление не може да са оправи единствено, без да си сътрудничи с другите държавни управления ”, сподели доктор Симонски. Като образец той уточни европейският механизъм за съдействие, който бе основан за справяне с проблемите, зародили през 2017 година от офанзивите на червея WannaCry.

Симонски подчертава върху наклонността на растеж на сериозните произшествия. Това значи, че хакерите ползват инженерен и все по-мащабен метод при офанзивите. Статистика за 2020 година сочи, че най-вече са измамите (48%) и офанзивите посредством злоумишлен код (35%). Докато единствено преди четири години, през 2016 година, измамите са били 24 на 100, а офанзивите посредством злоумишлен – 30% от общия брой на киберпрестъпленията.

Пандемията послужи като сериозен подтик за цифровата промяна, счита Красимир Симонски
(снимка: InfoSec SEE 2020 / Zoom)

Стратегията на държавното управление за интервала 2021-2027 година, осъвременена тази година, е обвързвана със съществени промени, касаещи сферата на киберсигурността, заяви Симонски. От 672,5 милиарда евро, планувани от Европейски Съюз за възобновяване и устойчиви структури, 6,2 милиарда евро са планувани за България, от които най-малко 20% би трябвало да са за цифрови планове. По новата оперативна стратегия за нововъведения и цифрова промяна са планувани 260 млн. евро и 5,5 милиона евро за специфичен фонд по сигурността.

Сферите, в които ще се влага за възстановяване на киберсигурността, са разграничени на национално, секторно, организационно и самостоятелно равнище, като във фокуса на държавната стратегия са сериозните системи на дребния и междинния бизнес, акцентира доктор Симонски.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР