Сега е моментът да ги гледате, ако все още не

...
Сега е моментът да ги гледате, ако все още не
Коментари Харесай

10-те най-добри филма на XXI век, които вече са класика

Сега е моментът да ги гледате, в случай че към момента не сте!
Какво прави един филм класика? Колко години от стартирането му би трябвало да са минали, с цел да можем да го причислим към листата на „ безконечните “ филми? Можем ли да приказваме за образцово изкуство в 21-ви век?

Много биха споделили, че в епохата на франчайзите и непрестанната повторяемост на едни и същи тематики, сюжети, образни решения, персонажи и завръзки, това би било мъчно. Често, когато приказваме за класика имаме поради по-старите заглавия. Но класиката с изключение на, че е нещо, чиято стойност може единствено да се усилва с времето, е и нещо, чиито качества са изначално безконечни.

Затова и BBC Culture напълно не одобряват тезата за тоталната кино суша и се допитват до 177 кинокритици от разнообразни страни кои са заглавията, основани от 2000 година до през днешния ден, които ще останат в киноисторията.

Представяме ви 10-те кино лентата на нашия век, които съгласно това изследване, към този момент са класика!

" В въодушевление за обич ", Уон Карвай, 2000

Хонконгският трагичен филм от 2000 година на Уонг Карвай по негов личен сюжет е съвършеният избор в случай че сте „ в въодушевление за обич “. Истински киношедьовър със завладяваща изразност, в който хонконгският режисьор е съумял да улови най-ефирните и мимолетни отсенки на взаимоотношенията от привличане до отчуждение и да ги трансформира в чиста лирика и хармония. Две души, които желаят, само че не могат да се допрян, разминават се и се отдалечават един от различен на фона на клаустрофобични декори, окъпани в мека, дифузна светлина. Един филм за непреодолимото любовно привличане през призмата на тишината, в който доста по-важно е това, за което се мълчи, в сравнение с изказаното на глас.

Киното е синтез на облици и звуци съгласно минималистичното определение на Карвай, а „ В въодушевление за обич “ е неговото най-изтънчено онагледяване!

" Мълхоланд драйв ", Дейвид Линч, 2001

„ Мъххоланд драйв “ е определян от мнозина като върхът в творчеството на Дейвид Линч и като един от най-хубавите филми на нашия век. Психологически трилър с детайли на филм ноар, той споделя за млада и красива жена, която стартира нов живот, откакто е изгубила паметта си в резултат на автомобилна злополука. Докато се лута из нощен Лос Анджелис, тя попада в дома на млада актриса. Заедно те се пробват да открият коя е жената…

И тук въпросите, несъмнено са повече от отговорите. Филмите на Линч постоянно слагат предизвикателство пред фена, само че тъкмо в това се поражда най-голямото наслаждение от тях. Изисква се цялостно потапяне в Линчовата Вселена на детайлите и препратките, на парадокса, знаците, асоциациите и психоанализата. Един тайнствен свят, в който еротиката се среща с насилието, кръвта с хубостта, поезията с кошмарите, а романтиката с нихилизма…

„ Ще се лее кръв ", Пол Томас Андерсън, 2007

Монументален шедьовър, който вечно трансформира картината на седмото изкуство от XXI век, „ Ще се лее кръв " съвсем не пропуща да оглави всевъзможни ранглисти и селекции за най-хубавите филми от началото на новия век. Грандиозна драма за мрачната и нападателна като гъст петрол душа на мизантропа и петролен предpиемач Даниъл Плейнвю, който бива замесен във водовъртежа на петролният взрив по границата на Калифорния в края на XIX в. Филмът е измежду лентите, които се концентрират върху " забавните неприятни герои ". Един безспорен Magnum opus на безконечния Пол Томас Андерсън, след който безспорно „ ще се лее кръв “!

" Отнесени от духове ", Хаяо Миядзаки, 2001

Анимацията рядко намира място в класациите за филми, само че Отнесени от духове, последното фантастично създание на японския занаятчия Хаяо Миядзаки, е върха на анимационното фентъзи. Едно невъобразимо призрачно премеждие, изпълнено с екшън, съспенс, странни създания и човешки персонажи. Сценарият, писан от Миядзаки, споделя историята на десетгодишно момиче, което попада в фамилията си в успореден свят, населяван от духове, магьосници и чудовища. Изгубила се измежду зарязан лунапарк, дребната Чихиро скоро намира родителите си, превърнати в свине, а самата себе си - на ръба на невидимостта… Принудена да смени името си на Сен, тя обезверено се пробва да запази идентичността си до момента в който води борби с новата си „ действителност “… Завладяващата музика на Джо Хисаиши акцентира съвършенството на кино лентата, който е истински празник както за децата, по този начин и за възрастните.

" Юношество ", Ричард Линклейтър, 2014

Да, това е един от тези филми, които толкоз доста ви се желае да ненавиждате, само че не можете. Започвате да го гледате с скука, само че внезапно взема, че ви харесва. И желаете още…

Заснет единствено за 39 дни, само че в продължение на 12 години от май 2002 година до октомври 2013 година, " Юношество " е приятната изненада, която публиката търпеливо изчака. Почти документалният игрален филм на един от най-симпатичните представители на самостоятелното американско кино, Ричард Линклейтър, сблъсква фена с израстването на едно момче и неговата сестра в юноши и метода, по който се трансформират връзките им с родителите им и с живота. Сценарият е самобитен преход през житейския път на Мейсън – Елар Колтрейн и преобразяването му от дете във възрастен.

" Блясъкът на чистия разум ", Мишел Гондри, 2004

Използващ детайли от научната фантастика, шедьовърът на Мишел Гонди с Джим Кери и Кейт Уинслет изследва безконечните въпроси за природата на паметта и любовта.

Една завладяваща история, в която сломен мъж научава, че някогашната му другарка е изтрила от съзнанието си спомените за него посредством пробна процедура, и взема решение да направи същото. Една история за любовта, за непреодолимата болката и самотата, която не оставя никого апатичен и последователно кара фенът самичък да стане част от нея. Разказана по самоуверен и рискован метод, тя ни кара да се замислим: в случай че можехме да изтрием някого изцяло от съзнанието и живота си, бихме ли го създали в действителност?

" Дървото на живота ", Терънс Малик, 2010

Aмериканска пробна фентъзи драма на безконечният пътешественик Терънс Малик по негов личен сюжет, който се нарежда надалеч от света на стандартното кино.

Една образна поема, философска алегория, медитация, която ни придвижва през времето и пространството. Филмът е пътешестване от началото на сътворението, което лимитираното ни схващане е некомпетентно да рационализира, до самия завършек на времето, където законите на физиката към този момент са спрели да работят.

" Yi Yi: A One and a Two ", Едуард Йънг, 2000

В центъра на кино лентата са показани три генерации от едно семейство – предприемач и брачната половинка му, преживяващи рецесия на междинната възраст, както и тяхното семейство - неразговорлив наследник, щерка тийнейджърка, лековерен брат, умираща майка… Главните функции се извършват от У Ниенджън, Илейн Дзин, Исеи Огата, Кели Ли, Джонатан Чан. Един филм на Едуард Йънг, който демонстрира, че животът в действителност е доста по-разнообразен от това, което човек е привикнал да вижда, и че от време на време всеки би трябвало да спре, да се огледа и да почувства още веднъж насладата от живеенето. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР