Сега е моментът членовете на НАТО да финализират присъединяването на

...
Сега е моментът членовете на НАТО да финализират присъединяването на
Коментари Харесай

Блинкън: Сега е моментът членовете на НАТО да финализират присъединяването на Швеция

Сега е моментът членовете на НАТО да завършват присъединението на Швеция към алианса, съобщи при посещаване в Швеция и други скандинавски страни през днешния ден държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, представен от Ройтерс.

На конференция в северния шведски град Люлео Блинкън означи, че Швеция е подхванала забележителни стъпки в отговор на опасенията за сигурността, изразени от членуваща в НАТО Турция, и неведнъж е потвърдила агажимента си към алианса.

" Смятаме, че в този момент е моментът и няма причина да не продължим напред ", сподели държавният секретар, добавя Българска телеграфна агенция.

Той отхвърли догатката, че единодушието на Турция за присъединението на Швеция към алианса може да бъде обвързвано с продажбата на изтребители Ф-16 на Анкара, макар че Джо Байдън загатна за сходна връзка. 

По-рано денем Турция прикани Швеция да предприеме правосъдно гонене на лицата, виновни за прожектирането на знамето неразрешена формация върху постройката на шведския парламент в деня, в който турският президент Реджеп Тайип Ердоган завоюва балотажа на президентските избори.

" Поддържаме непрекъснат контакт с турските си сътрудници по отношение на този характерен въпрос “, сподели шведският министър председател Улф Кристершон на днешната конференция в Люлео. 

" Имаме меморандум и го изпълняваме, а последната част от него ще влезе в действие на първи юни и ще включва ново законодателство за битката против тероризма “, добави Кристершон и акцентира, че това е значима стъпка, която дава отговор на настояванията на Турция.

Анкара ратифицира участието на Финландия в НАТО в края на март, само че към момента има възражения против присъединението на Швеция, защото счита, че Стокхолм приютява членове на терористични групировки, напомня Ройтерс.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР