Сега е модерно всеки да си мери въглеродния отпечатък. Иначе

...
Сега е модерно всеки да си мери въглеродния отпечатък. Иначе
Коментари Харесай

Аз пращам в атмосферата 30 кг СО2 на ден. А ти?

Сега е съвременно всеки да си мери въглеродния отпечатък. Иначе казано, какъв брой въглероден диоксид отива в атмосферата с помощта на моето съществувание и моите действия. Направих го и аз. На три разнообразни онлайн калкулатора, които пресмятат въз основата на много разнообразни данни. Но и трите – изумително – ми изкараха еднакъв резултат. 11 тона  на година! Това ме прави виновна за 30 кг парникови газове всеки ден. Стреснах се не на смешка. Най-виновни са сметките ми за ток (аз го употребявам за отопление, готвене и за всичко вкъщи).

Средно обаче всеки българин изхвърля дневно двойно по-малко - 15 кг СО2, или 5,6 тона на година. И то – както демонстрират сметките на калкулаторите, напълно действително, не просто вследствие на обикновено разделяне на цялото количество, изпускано от страната ни, на броя на популацията. Много ли е това? Средната цифра за развитите индустриални страни е 11 тона, за Съединени американски щати – 19,8 тона, за Китай – 4,5 тона (данните са от СО2 показателя за енергийни излъчвания, направен през септември от английската компания за разбор на световните опасности Maplecroft).

За да стана “въглеродно неутрална ”, т.е. да обезщетявам провокираното от мен замърсяване, аз

би трябвало да засадя 9 дървета тази година, по този начин най-малко ме упътва калкулатора на Gorichka.bg. Вероятно най-популярният пък ме уведомява, че международната цел за битка с смяната на климата е 2 тона СО2 на човек, а този ми дава доста подробни препоръки по какъв начин тъкмо да повеждам “по-зелен ” живот, в това число кой апарат да сменя с по-нов.

Нека си признаем, 2 тона годишно е нереално,

най-малко на този стадий (в момента междинната за целия свят цифра е 4 тона). Но без доста старания и с малко повече внимание по никакъв начин не е мъчно да понижим приноса си към парниковия резултат.

Например, като оглеждаме какво пазарим в магазина и най-много по какъв начин го използваме. Въглероден отпечатък си има и всеки артикул – от яйцето до шампоана, и от ден на ден компании подлагат стоките си на екодисекция. Една берлинска компания - Thema1, провежда първото всеобщо изследване на артикули, които купуваме всеки ден. В плана се включиха 10 компании, измежду тях BASF, Rewe, Tengelmann, Henkel, Tetra Pak, Tschibo, Deutsche Telekom, които предоставиха 13 свои продукта. Така бе основан въглеродният отпечатък (сумата от парниковите газове в виталния цикъл на съответната стока). От него се схваща кое в действителност прави един предмет замърсител на околната среда.

Компаниите са срещу СО2 отпечатъкът да участва на етикетите ,

тъй като това единствено ще обърка хората. А и към момента няма единна интернационална методика за измерването на въглеродните “стъпки ”. Но единствено тези няколко продукта изпускат 3,4 кг СО2 дневно – толкоз се падат на един 30-годишен берлинчанин, който работи от у дома, състезателен и екоотговорен вид. Ето по какъв начин наподобява един негов ден – от ставането заран до лягането вечер, през призмата на въглеродния отпечатък, разказан от в. “Ди велт ”.

7 ч. Мъжът влиза в банята и си мие главата с шампоан Schauma “7 билки ”. От душа изтичат 22,5 л вода с температура 40 градуса. В резултат е замърсил атмосферата с 290 г въглероден диоксид. При 18 литра и 37 градуса парниковият газ щеше да е с една трета по-малко – 185 година

7,30 ч. За закуска има кафе Tchibo, импортирано от Танзания. 7 г от него се смесват със 125 мл вода и 59 г СО2 автоматизирано “излитат ” през прозореца. 33 идват от засяването, обработката и меленето в Африка. Транспортът до Германия и обработката там носят още 3,93 г на чаша, а доставката в съответния магазин прибавя 1,25 година Сумата би скочила на 101,35 г, в случай че берлинчанинът беше употребявал изцяло автоматизирана кафе машина. Най-добрият вид е класическата кана с филтър, в който се слага кафето и се залива с гореща вода.

7,40 ч. На масата се появяват две био яйца, всяко “придружено ” от 196 г СО2.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР