Сега е добър момент за пренастройване на американската икономика. Това

...
Сега е добър момент за пренастройване на американската икономика. Това
Коментари Харесай

Джоузеф Стиглиц: Сега е добър момент за пренастройване на американската икономика

Сега е добър миг за пренастройване на американската стопанска система. Това съобщи пред Си Ен Би Си Нобеловият лауреат, икономист и някогашен консултант на президента Бил Клинтън Джоузеф Стиглиц, като добави, че „ не би трябвало да се разрешава рецесията да отмине на вятъра “.

По думите му пандемията от ковид е демонстрирала нагледно начините, по които икономическата система не работи, като той даде образец с възходящото неравноправие, климатичната рецесия и неналичието на резистентност на пазарната стопанска система.

Стиглиц обаче остава оптимист, защото " доста съществуващи проблеми са свързани и могат да бъдат решени по едно и също време. "

„ Може да получите две неща за едно “, разяснява той пред кореспондент на Си Ен Би Си по време на годишния стопански конгрес Ambrosetti, който се организира край брега на езерото Комо в Италия.

Според него Съединени американски щати би трябвало да влагат в построяването на „ зелена “ инфраструктура, която основава работни места и оказва помощ за понижаване на неравенството.

„ Ако се замислите, ще осъзнаете, че можем да нападаме два или три от тези проблеми по едно и също време “, сподели 78-годишният икономист, като добави, че Съединени американски щати разполагат с нужната работна мощ и капитал, с цел да се оправят с проблемите си.

Стиглиц счита, че би било „ здравословно “ за стопанската система на Съединени американски щати да увеличи „ малко “ налозите, с цел да финансира „ някои от нещата, които са в интерес на общото богатство “.

През юли 130 страни поддържаха световната минимална корпоративна данъчна ставка от 15%, като тогава Стиглиц сподели, „ конкуренцията към дъното ” в корпоративното облагане.

В изявлението си за Си Ен Би Си той означи, че сполучливата стопанска система не зависи единствено от равнището на данъчно облагане, само че и от други фактори, в това число напъните в сферите на инфраструктурата и  научноизследователска и развойна активност.

Според него има възходящ консенсус, че Съединени американски щати би трябвало да трансформират остарелите закони, които са в действие от 125 години, и да адресират несъразмерната пазарна мощност в цяла Америка. „ Концентрацията на пазарната власт се е нараснала извънредно доста през последните 35 години “, сподели той.

Стиглиц е безапелационен, че стягането на регулацията и повишението на налозите няма да докара до обстановка, в която Западът ще загуби конкурентното си преимущество пред нововъзникващите сили и Китай. „ Напълно съм убеден, че тази нова стратегия в действителност ще ни укрепи “, сподели той.

Конкуренцията прави пазарните стопански системи по-иновативни, до момента в който монополите понижават нововъведенията, сподели Стиглиц. „ Видяхме по какъв начин огромните корпоративни колоси в действителност смазват нововъведенията “, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР