Седрик Вилани е рокзвездата на френската наука – той е

...
Седрик Вилани е рокзвездата на френската наука – той е
Коментари Харесай

За Втората световна война и науката, разбираемо

Седрик Вилани е рокзвездата на френската просвета – той е математик, академик, обществена фигура от над две десетилетия и постоянно привличащ внимание с ексцентричното си облекло. А от предходната година той е народен представител в партията " Република, напред " на президента на Франция Еманюел Макрон.

От дни в българските книжарници е комикс книгата " Лунни мечтатели: четири гения, трансформирали историята ", в която текстът е от Вилани,а илюстрациите от френския художник Бодоен. Тя е част от задачата на Вилани да направи тематиката за науката доста по-достъпна и настрана от клишетата.

Авторите се концентрират върху живота на четири персони, за които Втората международна война е преломен и в някои случаи съдбовен миг: немският физик и Нобелов лауреат Вернер Хайзенберг, математикът и изобретател на " машината на Тюринг " Алън Тюринг, преследван за хомосексуалнотта си, физикът и биолог Лео Силард, английският въздушен пълководец Хю Даудинг. Както написа Вилани в книгата: " Ученият е като създател, като стихотворец. Въображението е неминуем инструмент за осъщестявяване на невъзможното ". По-рано този месец той направи малко посещаване в София за премиерата на книгата.

" Искаше ми се да се концентрирам върху една линия от събития, да има нещо като филтър. Втората международна война е интервал, който е толкоз впечатляващ и отблъскващ, че можеш да разкажеш доста разнообразни истории в рамките му ", споделя пред " Дневник " 44-годишният Вилани, също по този начин притежател на Fields Medal, отличие, постоянно възприемано като " Нобел за математика ".

" И по този начин селектирах няколко персони, за които да разкажем посредством техните страхове, несъгласия, мъдрости и предсказания. В началото бях концентриран единствено върху Алън Тюринг, само че планът се разшири – един човек ме водеше към различен. Например, не знаех нищо за Хю Даудинг преди да стартира изследванията. "

 За Втората международна война и науката, разбираемо
© Колибри

С " Лунни мечтатели " той желае да напомни какъв брой голяма роля има науката в политиката и интернационалните връзки. " Тя постоянно е в състояние на битка, тъй като би трябвало да се борим, с цел да бъде тя уважавана. Заради това и влязох в политиката – с цел да не отстъпвам правата й не отвън, а вътре в политиката. "

Заслужаваше ли си? " Хората ме поздравяват по улиците, трансфорах съм се в нещо като емблема на науката за тях. Не е кой знае какъв брой значимо това, че аз съм по кориците на списанията, а че съумявам да изкарам диалога за науката напред. От друга страна, се усещам все по-наблюдаван и би трябвало да съм доста деликатен какво споделям в новата си роля. Но да, извънредно признателен съм, че това се случи. "

" Лунни мечтатели " излиза от " Колибри " в превод на Венелин Пройков.

На български от Седрик Вилани може да се откри и книгата " Живата теорема ", издание на Paradox, в превод на Владими Сунгарски.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР