Седмото издание на трепетно очаквания кино-литературен фестивал Синелибри ще се

...
Седмото издание на трепетно очаквания кино-литературен фестивал Синелибри ще се
Коментари Харесай

Синелибри 2021 и във Варна под мотото Божествена комедия

 Седмото издание на трепетно упования кино-литературен фестивал Синелибри ще се организира в интервала 2-31 октомври в София и още седем града в България: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Благоевград и Стара Загора. Мотото тази година е " Божествена комедия “, с което единственият кинофорум у нас, черпещ ентусиазъм от литературни шедьоври и техните прочити на огромния екран, отбелязва 700 години от гибелта на Данте Алигиери, " бащата на италианския език “.

Представяме ви формалната визия на фестивала, дело на надарената художничка и образен актьор Мария Налбантова. (Прилагаме файл.) Възпитаничка на Националната художествена академия, Мария е взела участие в изложения в Испания и Франция и е отличена с доста награди у нас и в чужбина. Тя се изявява в региона на актуалните образни изкуства, като опитва с разнообразни медии и техники: рисунка, колаж, художествена книга, апаратура, видео. Тук Мария интерпретира концепцията за лавровия венец, който незабавно препраща към облика на Данте и взаимоотношението сред литературата, киното и изобразителното изкуство. Във образната иконография лавровият венец е знак на достолепие, популярност, достойнство и смелост, а в митовете на антична Гърция той е обвързван с Аполон, настойника на изкуствата и надпреварите. Неслучайно доста от филмовите оценки през днешния ден интегрират облика на лавровото дърво. Освен че е съвсем наложителен признак при обрисуване на създателя на " Божествена комедия “, в тази ситуация венецът влияе и като знак на четене, гледане и схващане. През всяко листенце " наднича “ някой именит създател - става дума за представители на разнообразни столетия, раси, възрасти и националности, които внушават посланието, че създателят е невъобразим без своята аудитория. Мария Налбантова работи и по формалното видео на фестивала, както и върху пърформанса, който ще даде старт на церемонията по разкриване. Подробности за тях ще разкрием в допълнение.

По традиция и тази година програмата планува два състезанието: за пълнометражен игрален филм и за късометражен филм. В синхрон с концепцията и основната визия на фестивала кинопродукциите отвън формалния конкурс са разпределени в седем модула, в това число Седмото небе, Седмото изкуство, Седемте морета, Седем чудеса, Лирата на Аполон, Плеяда, Седемте джуджета. Всеки модул се състои от седем кино лентата. Модулът с филми, включени в влиятелния интернационален конкурс за пълнометражен игрален филм, носи името Плеяда и обгръща 7 кино лентата със " звезден статус “, колкото са Плеядите в древногръцката митология, а късометражните филми, включени в програмата, са обединени в модула Седемте джуджета. Зад седемте струни на Лирата на Аполон, която символизира добродетели като сдържаност и равновесие, стоят 7 равноценни международни министър председатели!

Церемонията по разкриване ще се състои на 2 октомври, а билетите за тържественото събитие потеглят в продажба от 1 септември. Предвид комплицираната здравна конюнктура и тази година фестивалът ще има редом цифрово издание, което ще се състои в платформата Neterra TV. Очаква се кино-литературните министър председатели през октомври да бъдат посетени от доста специфични посетители, в това число режисьори, сценаристи, артисти, продуценти, светила на европейската кино и литературна сцена. Предстои да бъдат оповестени авторитетните представители на журито и заглавието, което ще открие фестивала при започване на октомври. Организаторите плануват строго спазване на всички ограничения, гарантиращи здравето и сигурността на феновете!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР