Седмокласниците от клуб Приятели на науката“ от СУ Патриарх Евтимий“

...
Седмокласниците от клуб Приятели на науката“ от СУ Патриарх Евтимий“
Коментари Харесай

Ученици отбелязаха Деня на Земята с открит урок сред зелени дървета, разцъфнали цветя и птици 

Седмокласниците от клуб „ Приятели на науката “ от СУ „ Патриарх Евтимий “ – Пловдив с началник госпожа Божинова през днешния ден означиха Деня на Земята. Заедно с представители на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив), Оперативна програма „ Градини и паркове “ и дирекция „ Екология “ на община Пловдив те посетиха Цар Симеоновата градина, където направиха професионален тур и участваха в сказка, отдадена на ролята на зелената система в градовете, смисъла й за качеството на въздуха и благосъстоянието на жителите, нуждата от вложения заподобряването им по ефикасен и резистентен метод.

Придружени от ландшафтния проектант Дисислава Танчева, отговарящ за поддържането на градините и парковете в Пловдив, групата се разноски по алеите наемблематичната Цар Симеонова градина, основана през далечната 1892 година и сложила основите на зелената система на града под тепетата. Те научиха, че градината „ Цар Симеон “ е оповестена за монумент на парковото изкуство в режим на запазване на исторически зелени площи в централната градска част и че дружно с останалите емблематични зелени пространства в Пловдив (Дондуковата градите, тепетата, крайречната растителност на Марица, парковете “Отдих и просвета “ и “Лаута “, чинарите по бул. „ Руски “ и ул. „ Иван Вазов “) тя е основа на зелената система на града. Фокус в беседата бе значимостта да се усилва каузи на заетите с растителностплощи и вярната грижа за тях, защото те съставляват един от най-важните начини за понижаване концентрацията на фини прахови частици и други замърсители в атмосферата и в битката с смяната на климата.

При живописната обиколка групата направи спирки при извънредно скъпи шубраци и дървета, част от които са горделивост за пловдивчани повече от 100 години, а също и новозасадени такива. Представителят на Оперативна програма „ Паркове и градини “ показа работата на предприятието, натоварено с нелеката задача да поддържа освен растителността в целия град, само че и съпътстващата към тази активност инфраструктура, а учениците с интерес се срещнаха с особеностите на по този начин значимата в наши днипрофесия на ландшафтния проектант и получиха скъпи професионални препоръки за залесяването.

Събитието е първото от акцията на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив за честване Деня на Земята – 22 април, като тази година екоинспекцията се концентрира върху тематики, свързани с чистотата на атмосферния въздух, която е от изключителна значимост за района.

Денят на Земята – 22 април се отбелязва годишно от над половин милиард души по света и цели повишение на съзнанието за запазване на планетата Земя и запазване на живота на нея, поддръжка за устойчиви и ефикасни екологични политики за развиване по целия свят. Мотото на акцията тази година е „ Инвестираме в нашата планета “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР