Горският пожар в Мауи оставя след себе си „токсичен въздух“, за който местните жители се опасяват, че ще засегне здравето им за години напред

...
Седмици след опустошителния горски пожар, обхванал историческия град Лахайна в
Коментари Харесай

Седмици след опустошителния горски пожар, обхванал историческия град Лахайна в Мауи, жителите работят, за да съберат парчетата от домовете си "и бизнес останки". Но заплахата от горския пожар все още не е приключила – сега те са изправени пред „токсичен въздух“.

Известно е, че димът от горски пожар причинява редица здравословни проблеми, най-вече проблеми с дишането. Но когато горят градовете, пламъците изгарят и промишлени предмети, сгради, коли и куп други неща, които могат да отделят токсични химикали.

Според Министерството на здравеопазването на щата, „токсичните замърсители, присъстващи в отломките и пепелта“ остават основна опасност в Лахайна, както и други тежки метали и химикали, които може да са в пепелявите останки на града, като азбест. Даяна Фелтън, държавният токсиколог, каза по-рано пред Hawai'i Public Radio, че "ще мине много време", преди всички токсични материали да бъдат почистени.

премахване на опасни материали от зоната, процес, който се състои от две фази. Агенцията казва, че ще премахне бои, почистващи препарати, разтворители, батерии и други елементи, както и азбест и бутилки за гориво под налягане като резервоари за пропан. Тези предмети „ще бъдат безопасно събрани и изхвърлени в специално съоръжение извън острова“, казва агенцията.

Членът на съвета на окръг Мауи Тамара Палтин, която председателства комисията по бедствия, устойчивост, международни въпроси и планиране, каза, че вярва, че „това е токсично“.

"Арсенът, азбестът, оловото. Близо до изгорената зона, чухме от доброволци, че имат неблагоприятни ефекти", каза тя. „Една дама, която бях чувал, кашляше кръв, след като беше там няколко дни.“

Кайли Адолфо е местен жител, който е почувствал някои от ударите. Тя каза, че една област, където се провеждат много евакуации, известна като Червената зона, е оставила „усещане за парене в гърдите“ и гърлото.

„Определено трябва да използвам респиратор“, каза Адолфо. „Той те предпазва от прах, фини частици, но не и от токсичния въздух. И аз съм тук вече две седмици.“

Според CDC пепелта от горски пожар може да раздразни очите, носа, кожата и други части на тялото. Децата и тези с астма, ХОББ или сърдечни заболявания са особено уязвими, както и тези, които са бременни. Отделът казва, че хората в пепелявите райони трябва да носят респиратори, за да предотвратят повечето ефекти.

Друг жител, Кекоа Лансфорд, каза, че също е имал респираторни проблеми от горския пожар.

„Не можех да дишам много добре“, каза той. "И няколко дни след като продължих да кашлям черни неща и гадни неща."

И това е проблем, който Адолфо смята, че няма да изчезне скоро.

"Върнете се 20 години по-късно, 10 години по-късно", каза тя, "и ще видите колко местни хора са болни."

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР