Седмици след като изтекоха сроковете за публикуване на отчетите на

...
Седмици след като изтекоха сроковете за публикуване на отчетите на
Коментари Харесай

Отчетите на държавните фирми остават скрити седмици след крайния срок

Седмици откакто изтекоха периодите за издание на докладите на държавните компании, данните им всеобщо липсват в системата на Агенцията за обществените предприятия и надзор (АППК), която трябваше да обезпечи бистрота на финансите им. Информацията е значима, с цел да се следи по какъв начин се харчат стотици милиони средства на данъкоплатци. Освен енергийните колоси, измежду огромните държавни сдружения са транспортните компании, военните фабрики, инхаус любимците на ГЕРБ " Автомагистрали " и " Монтажи "...

Няма изясненост дали забавянето идва от самите компании и министерства, които би трябвало да качат информацията, или от АППК, която би трябвало да ревизира документите и да ги направи забележими. От организацията твърдят, че всичко подадено към тях към този момент е оповестено, т.е. казусът е в фирмите.

. Тя към момента е с управлението, наследено от ГЕРБ държавното управление, въпреки да има нов Министерски съвет от декември. Възможно е и част от сегашните министри също да не подават информация. Глоба в закона няма, само че неприятното първо усещане за неяснота остава. Какво споделя законът Според правилника за използване на Закона за обществените предприятия държавните компании са длъжни да показват тримесечните си финансови доклади, разбори и отчети за активността на отрасловия си министър и посредством електронно-информационната система на АППК в 30-дневен период след приключване на съответното тримесечие. Това значи, че данните за интервала януари-март трябваше да са подадени до 30 април. За годишните доклади пък срокът беше 25 април. Проверка на " Капитал " обаче демонстрира, че до момента в който единици компании въпреки всичко са оповестили докладите си за първото тримесечие на 2022 година, резултати за предходната година на практика не се откриват.

работи от към година, а поръчките бяха, че тя ще усъвършенства прозрачността на държавните компании. На процедура обаче това не се оказва тъкмо по този начин. По остарялата скица, където докладите се разгласиха на уеб страницата на финансовото министерство ръчно, процедурата отнемаше към седмица. Така действително данните можеха да се видят по-рано, в сравнение с в този момент. Сроковете на АППК В момента държавните компании сами качват документите си в електронната система, само че преди те да станат обществени, се преглеждат от АППК. На въпрос на " Капитал " от организацията прецизираха, че се прави техническа инспекция - каква тъкмо информация е подадена, в какъв тип, има ли изчезнали, само че маркирани документи, дали подадената информация е отнесена към съответната секция в системата, има ли сбъркани приложени документи и така нататък Самата АППК обаче няма регламентиран период, в който да прегледа и оповести подадените доклади, въпреки че от там споделиха, че това става в период от 5 работни дни.
Реклама
Това обаче не всеки път е по този начин. Очевидно закъснение имаше предходната година, когато докладът за полугодието на " Монтажи " - строителната компания, преразпределила над 500 млн. лева към подизпълнители за ремонт на язовири, остана прикрит повече от месец и половина след крайния период. В последна сметка се оказа, че сдружението е подало документите си в точния момент, само че оповестението им е било забавено от самата АППК. Формално от организацията тогава обясниха, че документите са били върнати за премахване на нередности. Липсата на периоди за самата АППК обаче на процедура разрешава на организацията да дефинира коя информация ще бъде обществена и коя не, макар закона.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР