Седмицата започна ударно за цената на петрола, който изгуби една

...
Седмицата започна ударно за цената на петрола, който изгуби една
Коментари Харесай

Сривът на петрола: вреда или възможност

Седмицата стартира стремително за цената на петрола, който изгуби една трета от цената си, откакто Русия и Саудитска Арабия на процедура сложиха началото на ценова и индустриална война, откакто суровината така и така се представяше едва вследствие на свиващото се произвеждане и епидемията от ковид, която докара до заледяване на стопанството на Китай - най-големият вносител в света.

Тази ценова динамичност няма да се отрази еднопосочно на стопанските системи на световно ниво, а тук ще прегледам някои от по-важните аспекти на протичащото се на пазара и по какъв начин те ще повлияят на макроравнище и на обособените консуматори.

Как се стигна до срутва на цената на петрола

До фрапантното намаляване на цените на петрола се стигна, откакто Русия и Саудитска Арабия не съумяха да се спогодят да намалят добива с спомагателни 1,5 млн. барела на ден, до общо стесняване от 3 млн. барела на ден. Целта на Саудитска Арабия и на картела ОПЕК като цяло беше с този ход да обуздаят спада на цените на световните пазари. Но когато Москва отхвърли, Рияд направи тъкмо противоположното - усили добива и заля пазарите с нефт.
 OПЕК слага ултиматум на Русия да подпише съглашението за редуциране на производството на нефт
OПЕК слага ултиматум на Русия да подпише съглашението за редуциране на производството на нефт

Организацията цели понижаване до 1.5 милиона барела на ден

Спекулира се, че Русия е отказала да партнира с ОПЕК заради геополитически аргументи. След като президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп прави всичко допустимо, с цел да спре построяването на " Северен поток - 2 ", към този момент по-скоро сполучливо, Москва може би е подхванала дейности, които разрешават понижаването на цената на петрола. Идеята тук е по този метод да се нанесе удар върху шистовите производители (виж по-долу), с което да се срине сегментът от промишлеността, който е виновен за повишаването на добива на Съединени американски щати въобще.

От своя страна, Рияд може би направи тъкмо противоположното на това, което в началото се стремеше, с цел да " накаже " Русия и да заздрави позицията си като водещ експортьор. В това има прочут смисъл, защото брейк-ивън цената на суровината е от 42 $ за барел (а в главния сюжет на съветската централна банка - 55 $ за барел) - т.е. Москва няма тласък да я поддържа дълготрайно на стойност 36,24 $ за барел (на която брент завърши комерсиалния ден в сряда), тъй като тогава приходите в бюджета ще пострадат доста.

Президентът Владимир Путин даде обещание да усили разноските за инфраструктура и обществени заплащания с 60 милиарда $ през тази година и евентуално Рияд се пробват да предотвратят това, само че през последните три години Русия въпреки всичко натрупа запаси от 125 милиарда $ в следствие от продажбата на нефт и газ на високи цени.

Ефекти върху шистовите производители в Съединени американски щати

Докато Москва и Рияд се състезават, същинският удар ще бъде повлечен от производителите на шистов нефт в Съединени американски щати. Това обаче няма да се случи директно. Още директно след офанзивите с дронове против саудитските мощности в средата на септември 2019 година немалка част от тях хеджираха добива си посредством суапове, при цени от към 60 $ за барел за предходната година, сред 47 и 60 $ за барел за тази година и 52 $ за американския лек нефт за 2021 година

Графика 1: Цени на фючърсите на суровия нефт към 3 октомври 2019 година
 Снимка 471496
Източник:

Източник: Федерален запас на Далас

Несъмнено при разпространението на епидемията от ковид в Китай, чието търсене на суровината е от извънредно значение за интернационалните пазари, представителите на бранша в Съединени американски щати са направили още един рунд на всеобщо хеджиране. Това значи, че немалка част от тях получават забележителна награда над спот цената и евентуално са се застраховали за по-голямата част от 2020 година

Ако обаче цените се задържат ниски за прекомерно дълъг интервал от време, браншът ще бъде изправен пред колапс, като упованията са най-малко половината от бранша да банкрутира. В самото начало на седмицата на тържищата беше заличена капитализация за милиарди долари след първичния спад на цените на петрола, защото вложителите, изгубили доверие в американските компании, започнаха да продават акциите им.
 Евтиният нефт може да заличи 50% от шистовия бранш
Евтиният нефт може да заличи 50% от шистовия бранш

Вчера беше заличена капитализация за милиарди долари на фирмите от бранша

Това значи, че шистовите компании към този момент са съвсем без достъп до финансиране, откакто още през 2019 година кредитният им риск беше нараснал от финансовите институции в Съединени американски щати, т.е. кредитирането за тях ще е извънредно скъпо. А браншът, чийто рандеман набъбна толкоз доста, че трансформира страната в чист експортьор на петролни артикули, реализира това на цената на голям дълг.

Графика 2: Добив на нефт в Съединени американски щати (забележка: включени са всички източници, освен шистовите производители)

source: tradingeconomics.com
Източник: Tradingeconomics
 Износът на петролни артикули от Съединени американски щати доближи исторически пик
Износът на петролни артикули от Съединени американски щати доближи исторически пик

Тя към момента обаче е чист вносител на недопечен нефт

Удар върху бюджетите в Близкия изток

Докато вероятността пред шистовите производители в Съединени американски щати е мрачна в средносрочен проект, тя към този момент е доста неподходяща за Саудитска Арабия. Най-големият производител в ОПЕК, също както и Русия, не може да си разреши да поддържа цената към 36 $ за барел, тъй като стопанската система на страната (търговията с нефт образува 80% от износа и съвсем 70% от бюджетните приходи) на процедура унищожава личните си доходи.

Всъщност при цена към средата на 30-те $, Саудитска Арабия ще генерира бюджетен недостиг от впечатляващите 15% от брутния си вътрешен артикул, което ще я сложи на едно от челните места по този индикатор на световно ниво. Да, надалеч под 70%, колкото е в Източен Тимор през 2017 година, само че въпреки всичко в челната десетица.
 Саудитска Арабия стартира война, която не може да си разреши
Саудитска Арабия стартира война, която не може да си разреши

Ако петролът остане на тези равнища, дефицитът в бюджета ще доближи 15% от стопанската система

Кралството към момента има валутните запаси да си го разреши, най-малко за известно време, защото запасите ѝ възлизат на 1 881 889 000 000 риала (или малко над 501 милиарда долара), само че те се намалиха доста, с към 50%, при последния спад на цената от 2014 година Тоест тя не може да зарежда с петродолари геополитическите си упоритости до безконечност.

Графика 3: Валутни запаси на Саудитска Арабия

source: tradingeconomics.com
Източник: Tradingeconomics

Но даже и петролът да нарастне, това евентуално ще се окаже незадоволително за Саудитска Арабия, която ще записва бюджетен недостиг от 12% за 2020 година съгласно Goldman Sachs. Това още веднъж е доста висока стойност, която кралството ще може да си разреши да поддържа стеснен набор от години - не повече от пет-шест (ако не намали бюджетните си разходи), преди да изгори валутните си запаси.
 Защо възбраната на бензиновите и дизеловите коли във Англия е риск за Германия?
Защо възбраната на бензиновите и дизеловите коли във Англия е риск за Германия?

И за доста работни места на Острова

Това няма да е благополучен миг за страната, защото с натиска за загърбване на изкопаемите горива на световно ниво и все по-динамичното развиване на възобновимите енергийни източници и електрическите автомобили, тя може да се окаже без никакви различни източници на финансиране. А не е ясно по кое време проектът на принц бин Салман да трансформира структурата на стопанската система ѝ ще сработи.

Ефекти за България

У нас понижението на петрола ще се отрази позитивно най-малко по няколко посоки:
Преки изгоди за потребителите
Срив от над 25% безспорно ще докара до намаляване на цените на горивата. Разбира се, за това ще има времеви лаг - договорите за покупка на нефт нормално са с месец напред, което значи, че може би ще минат две или три седмици, преди спадът на цената на суровината да се транспонира от тържищата до бензиностанциите. Това е видно от следните графики:

Графика 4: Цена на брент за Европа

Източник: Федерален запас на Сейнт Луис

И цената за крайните консуматори у нас.

Графика 5: Цена на бензин А95 в България
 Снимка 471498
Източник:

Източник: fuelo

Вижда се, че през 2018 година да вземем за пример брент доближава до най-ниската си стойност на 28 декември - 50,57 $ за барел. У нас обаче най-ниската цена на бензина е реализирана едвам малко повече от половин месец по-късно - на 16 януари 2019 година

С какъв брой ще се намали цената на горивата?

Цената на петрола на световните пазари е извънредно значим съставен елемент за крайната стойност на горивата, само че би трябвало да имаме поради, че той образува по-малко от половината от нея - към 40%. Малко над 50%, съответно при бензина, са размерът на акцизите и разноските за отговорностите за запазване на запасите, като по този начин облагата на самите обекти е под 5% от последна цена.

Отново връщайки се към интервала доскоро над година, виждаме, че сред връх и дъно на цената на суровината от началото на октомври до края на декември, спадът е от 35%. При бензинът в България, също сред връх и дъно, цената се намалява с 18%, което е еквивалентно на каузи на петрола към общата сума, която плащаме след зареждане.
 Новите коли в България: бензинът пораства, а дизелът понижава
Новите коли в България: бензинът пораства, а дизелът понижава

Увеличава се и броят на електрическите автомобили

Казано по-просто: когато виждаме спад на тържищата от 25%, това не значи, че бензинът мигновено ще се намали със същото движение - той ще поевтинее с почти половината или по-малко от него, освен това след прочут интервал от време.

А за какво може петролът да поевтинее с по-малко от 10-12% (или да не поевтинее изобщо)? Защото със стоплянето на времето търсенето в България обичайно нараства и е допустимо тази вътрешна пазарна динамичност да компенсира спада в цената на суровината световно. Това към този момент се е случвало, само че при обстановката през днешния ден може да се чака отражение върху цените на горивата, най-малкото поради фрапантния срив на петрола на тържищата.
Ползи за бизнеса
Промяната в цената на горивото влачи със себе си изгоди и за бизнеса, под формата на намалени разноски за превоз и логистика. С понижаването на цената на петрола ще спаднат и разноските на бизнеса, да вземем за пример за превоз логистика. Това, от своя страна, ще разреши цените на продуктите и на някои услуги да паднат, като обаче при всяка обособена категория темпът ще е друг, въпреки всичко не повече от няколко %.

Това значи повече продажби и може би лек подтик на производството. България, а и Европа, имаме потребност от това, изключително развитите стопански системи (Франция, Германия, Италия, Испания), чиято индустрия изпитва компликации още от третото тримесечие на 2018 година, т.е. дълго преди епидемията от ковид да се развихри и преди комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай - това самобитно чучело за международните пазари - да се развихри изцяло.

Графика 6: Индустриално произвеждане в Европейския съюз

source: tradingeconomics.com
Източник: Tradingeconomics

Тази отрицателна наклонност, несъмнено, с времеви лаг, стартира да се усеща и в България през втората половина на 2019 година За последните осем месеца производството, което е главен мотор на стопанската система, е имало единствено два месеца на напредък - през септември и октомври.

Графика 7: Индустриално произвеждане в България

source: tradingeconomics.com
Източник: Tradingeconomics
Икономиката като цяло печели
От казаното дотук е ясно, че стопанската система като цяло ще получи прочут подтик - по-силен от страна на крайното ползване на горива и по-умерен от крайното ползване на артикули и от секторите на производството и услугите. През 2019 година туризмът регистрира доста слаба година, изключително на фона на прилежащите страни и, макар че надали понижаването на петрола да го съживи напълно, всяко подкрепяне ще е добре пристигнало.

Този подтик, колкото и да е сдържан, ще пристигна в извънредно подобаващ миг. Прогнозата за растежа беше намалена през зимата от Европейската комисия и се чака той да бъде под 3% на годишна основа по отношение на 3% преди този момент. Но би трябвало да се има поради, че тази оценка идва преди епидемията от ковид, която ще се отрази тежко на стопанствата от Стария континент.

Заключение

Накратко, актуалната ценова динамичност на петрола е положителна за Западния свят, в това число и за България. Тя може да се трансформира в лек подтик за браншовете, генериращи стопански напредък - потреблението и в още по-голяма степен производството и услугите. От друга страна, за производителите на нефт световно това е мощно отрицателна наклонност, без значение дали в кратковременен, средносрочен или непосреден проект.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР