Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка беше отбелязана

...
Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка беше отбелязана
Коментари Харесай

В парламента: Ваксините срещу рака на маточната шийка са от полза

Седмицата за предотвратяване от рак на маточната шийка беше маркирана в Народното събрание. Инициативата, която е под патронажа на парламентарната Комисия по опазването на здравето, се организира за 13-и път и има за цел да осведоми за методите за предварителна защита на единственото предотвратимо онкологично заболяване и за настоящата Национална стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка.

Събитието демонстрира на българската жена, че най-важното нещо е предварителната защита, означи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя акцентира ангажираната държавна политика за попречване на това заболяване. Цвета Караянчева добави, че ракът на маточната шийка е лечим, както и че има национално финансиране и обезпечени ваксини. Председателят на Народното събрание изрази увереността си, че сходно заболяване може да се предотврати с осведоменост и съпричастност на институциите.

СН. Парламент

Председателят на Комисията по опазването на здравето в Народното събрание доктор Даниела Дариткова дефинира вложенията в профилактика като дълготраен позитив. По думите й по този начин се подсигурява, че идващите генерации български дами ще бъдат по-здрави. Обществото би трябвало да знае, че това тежко заболяване може да бъде овладяно и имунизациите могат да бъдат единствено от изгода, уточни доктор Даниела Дариткова. Тя добави, че България е една от 98-те страни в света, които имат национална стратегия за първична профилактика и всички девойки би трябвало да се възползват от нея.

Как да се предпазим от рак на маточната шийка

Заместник-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова акцентира дейната позиция на страната по тематиката, само че и нуждата повече общопрактикуващи лекари и гинеколози да се включат в тази стратегия.

На представянето на самодейността участваха още народни представители, представители на Националната здравноосигурителна каса, водещи медицински експерти и специалисти от съсловни и пациентски организации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР