Седмицата на осведомеността за дистонията се провежда в рамките на

...
Седмицата на осведомеността за дистонията се провежда в рамките на
Коментари Харесай

Как да разпознаем вегетативната дистония?

Седмицата на осведомеността за дистонията се организира в границите на целия Европейски съюз, всяка година от 4 до 11 май. Това е седмица, отдадена на повишение на осведомеността по отношение на дистонията, неврологично хиперкинетично двигателно разстройство.

Тази година, за първи път и България се включи в тази европейска самодейност под мотото „ Да разпознаем дистонията “.

Основен преподавател на събитието беше акад. проф. доктор Иван Миланов, д.м.н. – ръководител на Българското сдружение по неврология и шеф на Университетската болница по неврология и психиатрия " Свети Наум ".

По отношение на дистонията Акад. Миланов акцентира, че пациентите, които изпитват неволеви мускулни конвулсии, би трябвало да се извърнат към невролог. Той означи, че в случай че се проявят сходни признаци, би трябвало да се консултирате с невролог. Диагностицирането на дистонията е предизвикателство за лекарите от първичната здравна помощ “, означи Акад. Миланов. Невролозите слагат диагноза въз основа на обширен клиничен обзор.

Акад. Миланов от болница " Св. Наум " в София акцентира, че аргументите за дистонията са разнообразни. Заболяването може да е генетично, само че също по този начин може да бъде породено от контузии, медикаменти, други субстанции, мозъчни увреждания или други неврологични болести. Неврологът може да разпознае дали става въпрос за фокална дистония, т.е. дистония на част от тялото или генерализирана дистония - на цялото тяло. Акад. Миланов уточни, че дистонията мощно трансформира външния тип на индивида и може да стигматизира пациентите в обществото.

Точният брой на пациентите с дистония в България не е прочут, защото не съществуват огромни епидемиологични проучвания извършени в страната. Обаче можем да създадем заключения от данни от чужбина, където числата варират от 100 пациенти на милион души население до 2000 пациенти на милион души население, сподели Акад. Миланов. Има данни, да вземем за пример, в Обединеното кралство почти 70 000 души са със болестта дистония, от които към 8 000 са деца.

„ Интересно е, че някои дистонии могат да изчезнат за няколко години и по-късно се появяват още веднъж “, означи Акад. Миланов. Това неврологично разстройство на придвижването се лекува с инжекции с ботулинов токсин.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР