Седмица след вота политическият пъзел изглежда все по-сложен. Партиите не

...
Седмица след вота политическият пъзел изглежда все по-сложен. Партиите не
Коментари Харесай

Седмица след вота червените линии на партиите остават

Седмица след вота политическият пъзел наподобява все по-сложен. Партиите не отстъпват от алените линии, които начертаха и болшинството за сформиране на кабинет наподобява все по-трудна задача. Победителите от ГЕРБ приканват за диалози, останалите като че ли към този момент гледат към втория и третия мандат за сформиране на кабинет.

След отводите на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Демократична България да договарят с ГЕРБ-СДС, през днешния ден Тома Биков още веднъж повтори, че са създали първата стъпка за разговор. Коментира възможен сюжет за държавно управление на малцинството с първия мандат по този начин:

" Правителство на малцинството не значи държавно управление, което има 67 гласа. Правителство на малцинството още веднъж значи държавно управление, което се употребява с болшинство в Народното събрание. Така че такива мечти по какъв начин ние без да имаме болшинство ще управляваме, не са реалистични. Нови предварителни избори могат да изиграят роля на капката, която прелива чашата и политическата система се разпада ".

" Продължаваме промяната " преповториха, че отговорността за държавно управление е на първата политическа мощ. Критикуваха и решението на президента да не подпише декларацията за участие на Украйна в НАТО.

" Президентът еднолично да извади България от решение на НАТО без консултация с Парламента е надскачане на неговите пълномощия ", съобщи Асен Василев.

Българска национална телевизия: Не им ли е преференциално сега на политическите партии - отговорността за тежките зимни месеци да е в служебното държавно управление и да отидем на предварителни избори?

Асен Василев: Честно казано на нас не ни е преференциално по една елементарна причина, че на нас ни пука за България. Отговорността е на първата политическа мощ и тя би трябвало да образува кабинет. Ако тя не успее и при нас пристигна мандата ние ще си поемем отговорността.

В " Неделя 150 " по БНР водачът на " Възраждане " съобщи, че са подготвени да вземат третия мандат за кабинет.

" Готови сме да предложим състав на държавно управление с политики - най-важното нещо, тъй като нямат чак такова значение личностите в съумелите страни, имат голямо значение политиките и решенията на проблемите ", разяснява Костадин Костадинов.

Българска социалистическа партия са подготвени за договаряния за кабинет с втори и трети мандат без ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

" Ние сме диалогични, сядаме, приказваме, слагаме нашата стратегия на масата ", сподели Иван Ченчев от Българска социалистическа партия.

Българска национална телевизия: Ако мандатоносител е Стефан Янев и " Български напредък "?

Иван Ченчев: Не сме изключили този вид, това е работа на президента, не се бъркаме там, само че споделям ви - сядаме на масата и преговаряме.

Според " Демократична България " не може да се приказва нито за кардинално, нито за реформаторско, нито за евроатлантическо ръководство, в случай че корупцията не е в центъра на вниманието.

" Гешев обезпечава наказателна безнаказаност на Борисов, а Борисов обезпечава на Гешев политическа безнаказаност. При състояние, че ГЕРБ не престават да се вършат на неразбрали, поддръжка от нас за първия мандат е безусловно невъзможна, хеле пък с Движение за права и свободи ", безапелационен е съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

Според " Български напредък " достигането до съдружно съглашение е дълъг развой.

" Разговори с всички - да, само че коалиция не е ясно на този стадий и да кажем, че бихме взели участие в коалиция с един, втори или трети ", сподели водачът на партията Стефан Янев.

Предстои президентът да уточни датата, на която ще свика 48-ото Народно заседание. След това би трябвало да се завърти и политическата рулетка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР