Седмица след разрушаването на стената на язовир Нова Каховка и

...
Седмица след разрушаването на стената на язовир Нова Каховка и
Коментари Харесай

РЗИ-Варна с важна новина за водата на Северното Черноморие

Седмица след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка " и изливането на милиарди кубически метра вода, която повлече по пътя си разнообразни боклуци, в това число и пестициди, поражда въпросът какви биха могли да бъдат следствията за Черно море. Украинските управляващи оповестяват за плаващо леке от замърсители. Има ли заплаха то да стигне българското крайбрежие?

Няма отклонения в нормите за чистотата на морската вода по варненското крайбрежие. Последните проби са взети преди 6 дни и обгръщат съвсем цялата територия на Северното Черноморие. Експертите от здравната ревизия във Варна са взели проби от морската вода и през днешния ден. Резултатите ще са ясни до дни и ще се разгласяват в уеб страницата на РЗИ - Варна, осведоми Българска национална телевизия.

Според еколози от Украйна в акваторията на Одеса и залива Затока към този момент се носят острови от отпадъци, само че към момента не може да се направи действителен разбор на размера и вредите от екологичната злополука.

" Това огромно наводняване отнесе гробища, както и промишлени предприятия. Затова можем да приказваме за допустимо приключване на химически замърсители. На територията на Каховския язовир от доста години се намира индустриален комплекс. И там има химически замърсители, които са доста рискови. В Съюз на съветските социалистически републики преди години са се употребявали пестициди и други субстанции, които се разграждат в организма в продължение на стотици години ", сподели Владислав Балинский, еколог от Одеса, съобщи Българска национална телевизия.

След разрушаването на язовирната стена на " Нова Каховка " голямо количество вода и повлечените от нея боклуци са се влели в тесния залив Днепровска затока и в Одеския залив и до преди ден са били затворени там в циркулационна клетка, споделят специалистите.

" В идващите два дни се чака увеличение на силата напразно и смяна на циркулацията, която с доста огромна възможност това леке ще стартира да се движи, само че мощно притиснато до брега на юг към Николаевка и може би към румънската граница, това следва да забележим ", сподели доцент доктор Николай Вълчев от Института по океанология във Варна.

През летния сезон проби от морската вода се взимат съвсем всяка седмица и те са от 23 точки по цялото Северно Черноморие.

" При всички положения ще се отрази и на микробиологията едно вероятно замърсяване, само че при тая периодичност, при която следим считам, че навреме ще осведомяваме обществеността. Освен това резултатите се разгласяват на страницата на РЗИ, тъй че всеки може да ги види ", сподели доктор Веселина Божилова от РЗИ -Варна.

Черноморският център за мониторинг и прогнози следи скоростта и посоката на придвижване на петното, което се придвижва на юг в Черно море. 10-дневна прогноза е налична в уеб страницата и Facebook страницата на центъра, откъдето всеки може да види настоящите прогнози за повърхностните течения в Черно море.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР