Седмица след като подробностите за новия политически лозунг на китайския ...

Седмица след като подробностите за новия политически лозунг на китайския

Общият просперитет“ на Си кара Уолстрийт“ да преосмисли рисковете около Китай

Седмица откакто детайлностите за новия политически девиз на китайския държавен глава Си Дзинпин "общ разцвет " бяха оповестени в печатното списание на Китайската комунистическата партия (ККП), инвеститорите на „ Уолстрийт “ осъзнават, че най-гъсто обитаемата страна в света може да е поела в радикално друга посока, написа Nikkei.

Ограничаването на неравенството във връзка с благосъстоянието и значителното увеличение на междинната класа са главните стълбове на новата епоха, чието начало слага китайският държавен глава. За първи път стана обществено притежание графикът на стратегията „ Забележителен и значителен прогрес “ към общ разцвет до 2035 година

„ Правилата на играта се трансформираха “, разяснява Лиланд Милър, основен екзекутивен шеф на China Beige Book, аналитична компания, която поучава инвеститорите по отношение на Китай.Още по тематиката

Тейлър Льоб, анализатор в Trivium China, който се концентрира върху китайските финансови маркети, споделя, че измененията няма да бъдат незабавни, само че сигурно ще се запазят в дълготраен проект.

„ Това ще бъде доста дълъг, нескончаем развой, вместо огромен гърмеж “, изтъква той.

Стълбовете на общия блян към разцвет бяха оповестени за първи път предходната седмица в списанието на комунистическата партия Qiushi, което дава детайлности от речта на Си през август. Китайският водач предизвести за заплахите от неравенството при приходите, като прикани за преразпределение на благосъстоянието, като си слага за цел да реализиране "общ разцвет за всички " доникъде на века.

„ В някои страни разликата в положението и сривът на междинната класа задълбочиха обществените раздяли, политическата поляризация и популизма, предоставяйки явен урок на света “, изтъква Си.

Въпреки че не беше представен съответен индикатор за това какво дефинира общия разцвет, проектът на Си се концентрира върху поддръжката за китайците с по-ниски приходи посредством стратегии за обществено подкрепяне, субсидиране при покупката на жилища и политики за ограничение на богатите и тяхното „ незаслужено благосъстояние “. Такива политики включват народен проект за налог върху парцелите-който към този момент е изправен пред опозиция-и гонене на измами и укриване на налози.

Си също по този начин прикани за подсилване на социалното богатство и щедрост.

Общият блян към разцвет, който за първи път откри място в дневния ред на партията, когато Си го спомена в речта си през август, следва по-необятен месечен напън върху всичко-от китайските фирми, листнати в Съединени американски щати, до видео игрите и услугите за извънкласно образование.

„ Това, което видяхме, малко по малко, в съвсем всеки изглед от живота и политиката, е по какъв начин комунистическата партия възобновява властта си в ущърб на маркетите “, изтъква Скот Кенеди от основания във Вашингтон мозъчен концерн Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

Инвеститори в фирми, като технологичните колоси Alibaba и Didi, които регистрираха внезапно намаляване на стойността на своите акции, загубиха милиарди долари поради решаването на Пекин.

Кенеди споделя, че достъпът до капитал за по-малките предприятия в Китай към този момент понижава и частните бизнесмени към този момент няма да са толкова склонни да инвестират в страната.

„ Те може да стигнат до обща беднотия, в случай че страната отиде прекомерно далеч “, предупреждва Кенеди.

Въпреки това по-необятните вложения в Китай от някои американски фирми не бяха обезсърчени от стратегията. BlackRock, която тази година стана първата задгранична компания, която ръководи напълно притежаван от нея бизнес с взаимни фондове в Китай, препоръча на инвеститорите да увеличат финансовата си експозиция към страната до три пъти.

Компании като BlackRock със забележителен отпечатък в Китай е малко евентуално да бъдат разколебани поради концепцията на Си за общ разцвет, само че Милър счита, че дните на фирмите, които сляпо навлизаха на китайския маркет, може да са завършили.

Терминът „ общ разцвет “ е употребен от Мао Дзедун през 50-те години на предишния век и от Дън Сяопин, когато през 80-те години подхваща реформи в частния бранш, които форсират изумителния напредък на Китай през следващите десетилетия.

По това време Дън показва, че е належащо някои хора и елементи от страната първо да забогатеят, с цел да подхранват растежа като средство за общ разцвет, само че четири десетилетия по-по никое време този напредък също докара до съществено разделяне на хората от селата и градовете във връзка с благосъстоянието.

В последна сметка това може да е краят на една епоха на реформи – в която китайската стопанска система пораства с удивителни темпове и милиони хора забогатяват – и началото на друга, в която обществените съставни елементи на политиката на партията са по-директно свързани с китайска икономическа конструкция.

Източник: investor.bg