Седмица след като израелските войски обкръжиха град Газа и го

...
Седмица след като израелските войски обкръжиха град Газа и го
Коментари Харесай

Анализ: Как Израел би намерил, картографирал, превзел и запазил тунелите на Газа?

Седмица откакто израелските войски обкръжиха град Газа и го отрязаха от южната част на Ивицата Газа, наподобява няма доказателства за сериозна офанзива към центъра.

В сряда подбрана група задгранични кореспонденти, основани в Израел, бяха отведени до част от бойното поле, което публицистите описаха като „ покрайнините на град Газа “. Почти всяка постройка е разрушена или тежко развалена от въздушна бомбардировка, артилерийски огън или настъпващи танкове и пехота.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Анализ: Израелската акция за бомбардировките в Газа е става известно скъпо за Израел Анализ: Хутите афишират война на Израел, само че същинската им цел е другаде Анализ: Чуждите фактори във войната на Израел против Газа завършек на списъка

Видеоклипове демонстрират танкове Merkava, групирани в лагер, заобиколен от високи пясъчни диги, съвсем несъмнено построени от бронирани бойни булдозери, които рутинно се разполагат с предни елементи. Отбранителните пясъчни стени евентуално ще лишат бойците на Хамас от опцията за офанзиви с удари и бягство.

За един анализатор позицията и позицията на тази рота от 401-ва бригада демонстрират повече, в сравнение с израелците евентуално са желали. Казва ни, че напредъкът ще бъде муден, улица по улица, а не блок по блок.

Това също потвърждава, че най-тежката борба в град Газа, подземната, не е почнала съществено. Някои тунели може да са разпознати и унищожени с напредването на войските, само че това евентуално е дребна част.

34-те израелски бойци, за които Израел призна, че са убити до момента, явно са били убити поотделно или на дребни групи – когато стартира войната в тунелите, броят им евентуално ще скочи в по-големи групи.

За да влязат в тунелите, израелските сили ще би трябвало да прибегнат до военни практики, остарели от десетилетия и от дълго време забравени, с цел да преодолеят провокациите на борбите подземен.

Идентифициране на входове

За да получи позиция за борба в тунелите, Израел би трябвало да разпознава допустимо най-вече входове. За система, за която се счита, че е дълга до 500 км (310 мили), те евентуално наброяват десетки хиляди.

Повечето са скрити в жилищни здания, гаражи, промишлени уреди, хранилища, под сметища и, след повече от месец бомбардировки, под купища парчета.

Но Израел се готви да се оправи с тунелите след нахлуването в Газа през 2014 година Непрекъснато наблюдаване от дронове, употребяващо комплициран програмен продукт, който проучва моделите на придвижване и може да разпознава самостоятелни лица и да ги свързва с база данни с известни членове на Хамас, разкри стотици или хиляди входове.

Информаторите евентуално са добавили още и няма да се изненадам, в случай че профилираната израелска единица за война в тунели Weasels (Samur) знае половината точки за достъп до тунелите.


Картографиране на тунелите

Познаването на входовете е потребно, само че даже всички известни да бъдат атакувани, това няма да направи тунелите неизползваеми за Хамас. Повечето тунели имат няколко входа във всеки край, тъй че някои постоянно ще останат отворени.

Строителите на тунели, Хамас, имат голямо преимущество, защото познават мрежата. Израелският програмен продукт може да предложи подсказки, свързващи модели на придвижване, с цел да разкрие, че две точки евентуално са свързани, само че не разкрива подземните направления, направления или кръстовища.

За да картографират тунелите с каквато и да е степен на акуратност, командосите би трябвало да влязат вътре, изправени пред големи рискове и компликации. Първият е механически: там долу GPS устройствата за позициониране са безполезни, защото сателитните сигнали не могат да обхванат в почвата.

Решението най-вероятно ще употребява устройства, които комбинират магнитни датчици, които не се въздействат от слизане подземен, и датчици за придвижване като тези, употребявани в броячите на стъпки. Груба и неточна система, само че по-добре от нищо.


Придвижване

Веднъж вътре, Невестулките най-вероятно ще работят с очила за нощно виждане, вместо да издават позицията си благодарение на светлини. Те няма да могат да употребяват радиостанции, с цел да споделят с единици на повърхността, тъй че ще би трябвало да употребяват полеви телефони, технология от преди повече от 100 години.

Войниците ще развиват жици, свързвайки ги в придвижване, забавяйки в допълнение напредването. Дори и да не срещнат съпротивата на Хамас, те би трябвало да спрат на всяко кръстовище и да преценяват накъде водят разклоненията.

Ще би трябвало да бъдат оставени дребни сили във всеки непряк тунел, с цел да се пазят от контраатаки. Всеки път, когато намерят отвесна шахта, която съвсем постоянно се употребява за входове, те ще би трябвало да създадат пауза, да картографират позицията и да я предадат назад на единиците на повърхността.

Повърхностните единици ще би трябвало да намерят отвора и да го осигурят; в случай че е на територия, която не се управлява от израелската войска, те ще би трябвало или да го завладяват, или да кажат на тунелотърсачите да спрат или да го заобиколят. Това ще се повтори стотици пъти. В предишното Samur разгласява видеоклипове на своите роботи, способни да минават в тунели, които могат да бъдат потребни като пионери, разузнаващи проходи и изпращащи назад видеоклипове за нощно виждане. Но те могат да се употребяват единствено на едно равнище, защото не могат да се катерят по стълби или трудности.


Оцеляване вътре

За на практика цели всичко е оценено до момента, като се приема, че няма опълчване в тунелите. Това е изцяло нереалистично: Хамас сигурно се е подготвил да окаже гневна опозиция.

Повечето тунели евентуално са сложени в капан с авансово сложени спонтанни взривни устройства (IED). Те могат да бъдат свързани към отдалечени детонатори, само че също по този начин могат да бъдат задействани от профилирани детонатори, които реагират на светлина, трептения, звук, придвижване и даже нараснала централизация на въглероден диоксид, когато участват хора.

Тунелите са осеяни с жици и кабели, които придвижват електричество, интернет, телефони и военни линии. Хамас може да разполага с устройства за наблюдаване и разкриване, които биха им разрешили да знаят къде са израелците, с цел да могат отдалечено да взривят заряди навръх това място.

Израелците не могат просто да прережат всички жици, тъй като, както във филмите, някои детонатори може да се задействат, когато електрическото им зареждане бъде прекратено. Както всеки, който има връзка с минното дело, знае, детонациите в затворени тунели са доста по-смъртоносни, в сравнение с повърхността. Те се популяризират по-нататък и изсмукват О2, тъй че тези, които оцелеят при първичния гърмеж, постоянно се задушават.

Хамас може също по този начин да възпламени запалителни съединения, които лишават жителите от О2 и се популяризират като светкавични пожари с висока скорост или основават гъст, постоянно отровен пушек. Това ще резервира тунелите съвсем неповредени, позволявайки на палестинските бойци да ги употребяват, откакто принудят врага да излезе.

Невестулките съвсем несъмнено ще имат дихателни апарати, само че носенето на тромави маски и въздушни резервоари прави връзката и борбата по-трудни.

Изгонване на Хамас

Всеки пълководец и от двете страни избира да заобикаля боевете в тунели. Хамас евентуално не може да попречи на израелците да влязат в някои тунели, само че може да се опита да им лиши свободата да работят в тях.

Израелското командване знае, че преимуществото му в технологиите и оръжията е доста по-голямо на земята, в сравнение с под него, тъй че би предпочело да изгони Хамас и да се бие на повърхността. За да направи това, той може да употребява химически сътрудници като сълзотворен газ, дребна част от които минава дълъг път в тесни тунели.

Вероятно Хамас няма задоволително защитно съоръжение за своите изтребители в тунели, тъй че всеки основан на газ сътрудник може да бъде ефикасен. Въпреки че Израел не се усеща стеснен от интернационалните конвенции, защото не счита Хамас за легален войник, не мисля, че ще употребява смъртоносни газове. Това би провокирало спомагателни интернационалните обвинявания, които биха били сложни за отказване.

В предишното постоянно е била употребена вода за наводнение на тунели и принуждаване на жителите им, само че просто няма задоволително вода в Газа. Но може да има и други разновидности. Твърди се, че Египет е изливал отпадни води в контрабандни тунели от Газа.

Борба

Градските борби са сложни, изискващи характерни познания и оборудване; тунелната борба е още по-предизвикателна и профилирана. Както военните тунелотърсачи откриха преди години, елементарните оръжия са прекомерно огромни и тромави, с цел да се употребяват в затворени пространства.

Американските тунелни плъхове във Виетнам постоянно са употребявали единствено револвери, само че са открили, че когато стрелят, светкавицата унищожава нощния им мерник за дълго време. Когато употребявате очила за нощно виждане, казусът е още по-лош, тъй че е евентуално израелците да носят оръжия с по-малък диаметър със звукозаглушители, не толкоз за понижаване на шума, що се касае за попречване на проблясъци на дулото.

Каквото и огнестрелно оръжие да изберат, тунелните бойци ще имат лимитирана огнева мощност, защото единствено двама могат да стрелят по едно и също време, единият коленичил, другият стои над тях, блокирайки полето на огъня за останалата част от екипа.

Почти сигурно няма ръчни гранати и гранати, както и всевъзможен тип ракетни установки. Зашеметяващите и светкавичните гранати могат да дадат преимущество на Weasels, като създадат врага краткотрайно ням и кьорав, само че е под въпрос дали могат да се употребяват без заплаха за личната им страна.

В сходство с вековната процедура, те сигурно ще бъдат оборудвани с бойни ножове или мачете, защото сигурно ще има ръкопашен пердах. Говореше се доста за израелските нападателни кучета за прокопаване на тунели, само че боен и полицейски кинолог, с който разговарях, отхвърля концепцията.

Кучетата са прекомерно непредсказуеми в условия на рисков военен стрес и имаше доста случаи, когато под светкавици и звук от престрелка се обръщаха против себе си, изясни той.

Разрушаване на тунели

Хамас се нуждае от тунелите и може да желае единствено да блокира някои от тях тактически, само че не и да ги унищожи изцяло, като употребява дребни детонации, с цел да попречи на врага да употребява избран тунел.

Копането при бойни условия е непрактично и прави копачите уязвими сега, в който трудността бъде отстранено, тъй че блокираният тунел евентуално ще остане подобен по време на спора. Израелските бойни инженери оповестиха, че тестват „ гъбена бомба “, устройство, съдържащо две химически субстанции, които основават бързо разширяваща се пяна.

Идеята е неотложно да се сътвори твърда бетонна запушалка, която да блокира тунелите, само че имаше злополуки при потребление и не е несъмнено дали гъбата бомба е подготвена за разрастване. Вместо просто да го блокира, Израел желае да унищожи всеки тунел, който поеме, тъй че ще би трябвало да се увери, че задачите структури са вдлъбнати, а освен входовете.

В множеството случаи това не може да стане посредством просто слагане на експлозиви в тунели. За по-трайно разрушение нормално е належащо да се изкопаят дълбоки дупки в стените и таваните на тунела, да се изпълнят с взривяващ динамит и да се детонират, тъй че дълбоката конструкция да се разклати и почвата да се разпадне, с цел да я запълни.

Изглежда много неправдоподобно да се предприеме такова огромно инженерно начинание по време на борба, тъй че Израел може да види задачата си като първо да унищожи бойците на Хамас и по-късно да унищожи цялата им подземна мрежа.

За да стигне до последната част може да отнеме на Израел месеци и първо би трябвало да завоюва подземната война, нещо, което също ще отнеме време.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР