Седмица, след като две сгради в Смолян пропаднаха в огромна

...
Седмица, след като две сгради в Смолян пропаднаха в огромна
Коментари Харесай

Ще получи ли помощ човекът, чиято къща пропадна в пещера в Смолян?

Седмица, откакто две здания в Смолян пропаднаха в голяма карстова дупка, притежателят им още не е получил помощ от на никое място. Димитър Илиев е в парцела си всеки ден - гледа по какъв начин земята пропада и граденото 50 години изчезва в пропастта.

“То е страшна дупка, като продължава да се отделя и да се заграбва от ден на ден терен. Казах им - какво мога да направя аз, на 79 години. Нула внимание. С изключение на тази заповед, която ми връчиха, че съм изселен и нямам право да приближавам двете здания и резултатът е налице - няма здания, няма нищо и продължава да се отделя земята ”, описа притежателят на парцела.

В нея пропаднаха гараж и стопанска постройка

Стойността на стопанската постройка надвишава 50 000 лева

„ С такава обич сме го правили. Разочарован съм, все едно страната е абдикирала. Да речеш, че аз съм непознат жител - никой не се интересува, все едно съм от някъде друга страна. Аз си заплащам всички налози “, добави Димитър Илиев.

Според експерти каверната се намира тъкмо над тунела на обходния път на Смолян. Когато там почнали да строят преди 40 години, се отворила голяма отвесна карстова пещера с диаметър 17 метра и височина 50 метра. Тогава дейностите били замразени. Продължили 20 години по-късно, откакто била затапена.

„ Ние запълнихме още 10 други каверни, като три от тях бяха огромни, можеше да се влиза. Имаше прилепи “, изясни минният инженер Николай Писков, взел участие в строителството на тунела.

Миналата година спалеологът Марин Господинов изготвя експертиза, съгласно която отварянето на дупката ще продължи. 

„ Дълбочината е някъде към 20 метра. Обемът на залата, по спомен го споделям, беше към 720 куб. м. И ясно се виждаше, че продължава надолу пещерата. Това са големи размери и не виждам като решение какво може да бъде взето “, изясни той.

В нея пропаднаха гараж и стопанска постройка

Община Смолян е внесла в Междуведомствената комисия по бедствия и повреди искане за 450 000 лева за проучване на целия регион. Смята се, че е изцяло допустимо да има още сходни каверни.

„ Всички знаем, че всичко, което е подземен е държавна благосъстоятелност. Ако излезе злато, ще е на страната, само че излезе дупка. Без страната не можем да се оправим. Ще помогнем да разчисти самата постройка, тъй като самичък не може да се оправи индивидът “, съобщи кметът на Смоля Николай Мелемов.

Общината към този момент построява различен път, с цел да се подсигурява сигурността на хората, които обслужват пречиствателната станция за питейни води.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР