Седмица преди убийството на 74-годишния Панче Жежовски от Велес и

...
Седмица преди убийството на 74-годишния Панче Жежовски от Велес и
Коментари Харесай

Задържаният за две убийства в РСМ искал референдум за Договора между Скопие и София

Седмица преди убийството на 74-годишния Панче Жежовски от Велес и 12 дни преди отвличането и убийството на 14-годишната Ваня Гьорчевска, обвиненият за двете действия Люпчо Палевски-Палчо е внесъл в Народното събрание на Северна Македония предложение за референдум, обвързван Договора за другарство и добросъседство с България, пишат медиите в Северна Македония.

Въпросът, който Палевски предлага за референдума е „ Дали сте „ за " подписания на 1 август 2017 година контракт сред Република Северна Македония и Република България " и към този момент е прегледан и отритнат от водещата парламентарна Комисия за политическата система, с мотив, че въпросът е неточен, написа „ Свободен щемпел ".

Разглеждането на предлагането е включено в дневния ред на парламентарното съвещание, което ще се организира на 22 декември, оповестява „ Телма ".

Според закона в Северна Македония, с цел да се свика референдум, би трябвало да бъдат събрани 150 000 подписа, а Договорът сред България и Северна Македония е утвърден в Народното събрание на Северна Македония през януари 2018 година

Вече 10 дни, откакто името на Палевски стана известно, като главен обвинен за двете убийства, които шокираха Северна Македония, тематиката продължава да бъде измежду водещите в телевизионните студия и изданията в страната, влезе и в полето на политиката и даже църквата.

„ Палевски беше непосредствен сподвижник на режима на ВМРО-ДПМНЕ, поддържаше обществено (Християн) Мицкоски, само че и техния съдружен сътрудник Левица, а радикалните му възгледи бяха инструмент на ВМРО-ДПМНЕ и техните спътници. Заедно те бяха част от бурните митинги с гилотини и коктейли „ Молотов " пред Народното събрание против френското предложение ", излязоха със известие от ръководещата СДСМ, задавайки на ръководителя на опозиционната партия Християн Мицкоски въпрос защо са разговаряли двамата с Палевски на срещите, които са имали.

На този въпрос Мицкоски отхвърли да отговори пред медиите, след лидерската среща за идните избори на 4 декември.

От ВМРО-ДПМНЕ от своя страна нападнаха министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, с изказвания, че е поднесъл неточна информация, обвързвана с автомобила, с който е осъществено отвличането на 14 годишната Ваня, преди да бъде убита.

Че Палевски е имал контакти и с „ избрани лица от църковните среди, които са го подкрепяли в неговото зло, предоставяли са му клеветническа информация, насърчавали са го по разнообразни способи да прави демонски дела- клюка и ненавист ", написаха в позиция монасите от Бигорския манастир.

„ Припомняме, че няколко от църковните клирици, както и някои „ вярващи ", участваха интензивно в разпространяването на подправен национализъм и заплашителни структури, цялостни с неистини и измислици, които се разпространяваха посредством обществените изяви на основния обвинен за чудовищното ликвидиране. Те даже му помогнаха да сътвори структури в някои градове и посредством акцията за „ избавяне " на Църквата да завоюва по-висок политически рейтинг ", написа в позицията на Бигорския манастир, припомняйки, че манастирът и неговият свещеник също са били обект на офанзиви от страна на Палевски, който беше главен основател на събиране на подписи под декларация, с която се настояваше името и Уставът на православната черква в страната да не бъдат променяни, откакто от Вселенската партиаршия смъкнаха схизмата, само че обявиха, че не одобряват в наименованието на църквата да участва „ македонска ".

Пред медиите през днешния ден Оливер Спасовски отхвърли да заяви повече детайлности по следствието, с цел да не бъде попречено на работата на прокуратурата, а посолството на Северна Македония в Турция е уведомило Министерството на правораздаването в Скопие, че след получената нота с искане за изгонване от страната, Палевски е арестуван за 40 дни, до момента в който се придвижва процедурата.

Люпчо Палевски е главен обвинен за две убийства и похищение, той е ръководител на политическа партия " Десна " в Северна Македония, беше водещ на личен подкаст и уредник на митингите пред българското посолство в Скопие през лятото на 2022 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР