Седмица преди първия тур на президентските избори във Франция (на

...
Седмица преди първия тур на президентските избори във Франция (на
Коментари Харесай

Трябва да работим повече и по-дълго: Обещанията и предупрежденията на Макрон

Седмица преди първия тур на президентските избори във Франция (на 10 април) френският президент Еманюел Макрон организира първия и финален огромен избирателен протест - демонстрация, помрачена ненапълно от рецензии, пристигнали от Полша по адрес на Франция и от наскорошните разкрития, свързани с американска консултантска компания.
Още по темата
В концертната и спортната зала " Арена " в Нантер, край Париж, нощес Макрон организира няколкочасов избирателен протест пред към 30 000 свои последователи. Проявата беше същинско предизборно шоу с музика и фойерверки и ликуващо голям брой.

Досега ангажиран с френското ротационното председателство на Европейски Съюз и с посредническите старания за реализиране на мир в Украйна, Макрон съвсем не отдели внимание за предизборни прояви. Така че това, което той сподели в речта си нощес, траяла над два часа, беше първата и единствена опция да се чуят неговите предизборни обещания и равносметката му за неговия петгодишен първи мандат.

Макрон разгласи кандидатурата си за президентските избори при започване на март, като изпрати писмо до районните френски издания. После във френските и западните медии бе необятно коментирана и неговата предизборна стратегия. Основни пунктове от нея той повтори и на митинга нощес.

Макрон стартира двучасовото си предизборно слово с изброяване на постигнатото от неговото държавно управление и с обещания за основаване на работни места в лечебните заведения и старческите домове. Конкретно той загатна назначение на спомагателни 50 000 души в бранша, а в системата на старческите домове ще бъде затегнат контролът след скандал със злоупотреби в тези обществени заведения, съобщи ДПА.

Всичко това се пояснява като опит за привличане на левоцентристките гласоподаватели да застанат на негова страна, отбелязва Ройтерс. Според социолозите те точно могат да се въздържат от гласоподаване и това да повлияе на изборите. Макрон даде обещание и спомагателни вложения за възстановяване на здравния и просветителния бранш като цяло, показва ДПА.

За актуалната година, чието начало към този момент бе белязано от нарастване на цените на продуктите и горивата поради войната в Украйна, Макрон даде обещание: " Нашият план за 2022 година, ще е взаимност и обществен напредък ", съобщи ДПА. " Французите, които работят, не би трябвало да харчат, цялата си заплата за извършване на покупки и пълнене на резервоара си с бензин. Това е незаслужено ", акцентира той.

После той акцентира, че работещите хора би трябвало да получават по този начин наречените покупателни бонуси, които да са освободени от налози. Бонусите ще бъдат до 6000 евро и би трябвало да бъдат получени до лятото, добавя ДПА.

Макрон сподели, че има вероятност и за повече пари за самонаетите. Той даде обещание да усили помощите и за самотните родители.

 Путин държал Макрон на отдалеченост поради отхвърли му да си направи ПСР тест Виж още

Освен това той напомни, че неговото държавно управление към този момент е отделило 20 милиарда евро за преодоляване на цените на природния газ и на електричеството.

Но Макрон напомни на гласоподавателите, че французите ще би трябвало да работят повече, с цел да платят за всички обещани от него ограничения, тъй като той отхвърля да усили налозите и държавния дълг, достигнал по време на пандемията до 102 % от Брутният вътрешен продукт, отбелязва Ройтерс.

" Няма пари, които ще се появят ей по този начин посредством магия за финансиране на всичко това ", уточни Макрон, съобщи Франс прес. " Трябва да работим повече и по-дълго, тъй като живеем по-продължително ", добави той, представен от Франс прес.

 Заради скъпите горива, Франция поема 0,15 евро от цената на литър. Очаквате ли това и у нас? Виж още

С тези мнения президентът влезе в конфликт с кандидатите за президентския пост, обещаващи да понижат пенсионната възраст на 60 години. " Не вярвайте на тези, които ще понижат пенсионната възраст на 60 или на 62 години и които споделят, че нещата ще са наред. Това не е правилно ", предизвести той, представен от Ройтерс. Макрон акцентира, че в бъдеще минималната пенсия за тези, които са работили през целия си живот, би трябвало да бъде 1100 евро, показват международните организации. Сега минималната пенсия е 700 евро, напомня Асошиейтед прес. Президентът обаче напомни, че възрастта за пенсиониране ще бъде прогресивно вдигната от 62 на 65 години до 2032 година, напомня Франс прес.

В началото на речта си Макрон също така предизвести сънародниците си, че на изборите има риск от неприятна изненада в жанр резултата от референдума за Брекзит, означават Ройтерс и телевизия " Франс 24 ". Това беше опит от негова страна да бъдат уверени тези, които към момента не са решили дали да гласоподават, да го създадат, разясняват двете медии. " Гледайте какво стана с Брезкит и с доста други избори. Онова, което изглеждаше необикновено, се случи в действителност. Нищо не е невероятно. Опасността от екстремизма е достигнала нови висоти, тъй като в последните месеци и години, омразата, различните истини се трансфораха в нещо обикновено ", предизвести Макрон.

 Нападнаха крайнодесния кандидат-президент на Франция на първия му протест Виж още

На митинга участваха и някогашни министър председатели от левицата и десницата, показва Ройтерс, без да цитира имена.

По средата на предизборната демонстрация Макрон прояви и романтизъм и се изясни в обич на брачната половинка си Брижит пред десетките хиляди последователи. Президентът първо благодари на родителите си, които също бяха в залата. Но след това приветства индивида, който е най-съществен за него, " който му дава най-вече неща в това неповторимо премеждие каквото е животът ", след което загатна името на Брижит. Тогава последователите на Макрон приветстваха бурно, до момента в който Брижит му изпрати въздушна целувка, а той й отговори по същия метод, отбелязва ДПА.

Привържениците на президента цяла вечер скандираха, че желаят той да е отпред на страната за още пет години. Докато отекваха обаче техните крясъци в залата, полският вицепремиер Ярослав Качински разкритикува Германия и Франция, че поддържат прекомерно близки връзки с Русия в подтекста на войната в Украйна. Той съобщи това в изявление за немския вестник " Велт ", оповестено през днешния ден и представено от Франс прес. " Германия, сходно на Франция, е доста благоразположена към Москва ", сподели Качински, който е и водач на ръководещата полска партия " Право и правдивост ".

Предизборната акция на Макрон на финалната права бе белязана и от историята, станала известна като " Аферата Маккинси ". Това е името на американската консултантска компания, наета да поучава френското държавно управление по време на имунизационната акция против Ковид-19 и по други политики. Доклад на френския Сенат разкри предходната седмица, че консултантската компания не е плащала налог върху корпоративните облаги във Франция от минимум 2011 година, а вместо това е употребила система за данъчни оптимизации посредством основана в Делауер компания-майка. Други консултантски компании също са съветвали държавното управление по въпроси, като жилищната промяна, политиката за даване на леговище и други ограничения. В отчета на Сената се показва, че тези компании са спечелили по-малки доходи във Франция, в сравнение с във Англия или Германия и се регистрира, че разноските, направени за външни консултанти са били по-високи при ръководството на консервативния президент Никола Саркози, в сравнение с при Макрон. Но в се отново се установи, че държавните разноски по подписване на сходни контракти с външни консултанти са се нараснал в последните три години макар смесените резултати от това съдействие, показва Асошиейтед прес.

Всички тези разкрития помрачиха акцията на Макрон в навечерието на първия тур. Към това би трябвало да се добавят и някои от плануваните промени в предизборната му стратегия, като увеличение на пенсионната възрат, които също способстваха той да загуби почва в социологическите допитвания.

Всичко това се отразява положително на крайнодясната лидерка Марин Льо Пен. Допитванията демонстрират, че тя и Макрон ще отидат на втория тур, само че там преднината на Макрон ще бъде по-малка спрямо отпреди пет години. По същото време през 2017 година Льо Пен имаше 40-41 % в допитванията за втория тур, а през днешния ден тя получава 46-47 %, което е същински прогрес, посочви пред телевизия " Франс 5 " политологът Жером Фурке.

А с помощта на полемиста Ерик Земур, който пък е още по-крайнодесен от нея, Льо Пен наподобява повече като претендент на мейнстрийма, отбелязва телевизия " Франс 24 ".

Иначе първият тур на изборите се обрисува да бъде пагубен за десноцентристите от " Републиканците ". Тяхната кандидатка Валери Пекрес в този момент се бори със Земур за четвъртото място.

Кандидатката на социалистите и кметица на Париж Ан Идалго евентуално ще получи пък едноцифрен резултат. Така че вярата на левицата е в Жан-Люк Меланшон, крайнолевия претендент, който съгласно социолозите ще бъде на трето място на първия тур, само че няма шансове да стигне до втория тур, показва " Франс 24 ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР