Седмица остава до изчитането на срока, в който 200 хиляди

...
Седмица остава до изчитането на срока, в който 200 хиляди
Коментари Харесай

Даниела Петкова: Ще намаляват хората, които имат интерес да прехвърлят парите си в НОИ

Седмица остава до изчитането на периода, в който 200 хиляди дами на възраст сред 60 и 64 години би трябвало да решат дали да получават и втора пенсия или да трансферират партидите си от повсеместен пенсионен фонд в Националния застрахователен институт, като вземат единствено една пенсия.
Все още не са финализирани наредбите, които уточняват по какъв начин тъкмо ще бъдат правени изчисленията. Пенсионните сдружения обаче пресмятат „ на ръчен режим “ евентуалната втора пенсия на своите клиенти, разясни в изявление за БНР Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

Относно отварянето на третия подред прозорец, който дава право на хората да трансферират парите си в Национален осигурителен институт Даниела Петкова напомни своята позиция, че правото човек да си трансферира парите би следвало да е годно от самото начало до пенсионирането му и да не е ограничавано от сходни периоди.

Според Петкова „ няма място за драма “, а напрежение евентуално се основава, тъй като задачата на поставения период през цялото време е била ясна:

„ Хората, притиснати от времето, разбирайки или неразбирайки, имайки или нямайки интерес, да се трансферират в Национален осигурителен институт. Очевидно хората не се подлъгват толкоз елементарно. “

По думите й тези, които имат планове да трансферират парите си, няма да бъдат спрени поради нефинализираните наредби.

Има хора, които към този момент имат задоволително насъбрани суми по партидите и за тях въобще не стои въпросът за прекачване в Национален осигурителен институт, тъй като им е по-изгодно да останат във втория дирек, изясни Даниела Петкова.

Поне 30 на 100 от хората нямат никакво желание да се пенсионират, макар придобиването на това право, означи тя.

Ако изключим тези към 30%, които нямат желание да се пенсионират и ще продължат да работят, измежду останалите 70 на 100 е огромен делът на тези, които ще получават минимална пенсия от първия дирек, уточни Даниела Петкова. По думите й тези, на които им липсват вноски и в първия дирек и отиват към минимална пенсия, имат интерес да запазят въпреки и дребното пари във втория дирек, които ще получат еднократно или разсрочено.

Това се случва при хората, които имат изчезнали интервали на обезпечаване през 19-те години, в които работи вторият дирек.

„ Това са хора, които нямат вноски, нямат доста насъбрани суми, за този интервал нямат вноски и в първия дирек. “

„ И си остава една рискова група, която не пита и чака да се случат от единствено себе си нещата. Вероятно сред тях ще има хора, които в бъдеще ще открият, че е било не толкоз рационално да не се интересуват от кой дирек каква пенсия ще получават “, разяснява Даниела Петкова.

След последните промени в Кодекса за обществено обезпечаване, правото на пенсия от втория дирек настава при навършване на възраст, без да е нужен стаж, за разлика от условието за първия дирек, посочи Петкова.

Има прекалено много хора, които получават право да се пенсионират по втория дирек, преди да могат да го създадат по първия, добави тя.

За тази група е персонално решението дали да стартират да получават парите си от втория дирек, защото от първия няма да имат право на пенсия в идващите 4-5 години.

Има и немалка група хора, които са натрупали по партидите си във втория дирек 5-6-7 хиляди лв. и ще получават разсрочено заплащане, а не пожизнена пенсия.

„ Стигне ли се до тази сума, отиваме към границата, при която хората би трябвало да преценят – третата група, дали да трансферират парите си или не, въз основа на съпоставяне сред две пожизнени пенсии – една от първи дирек, една от втори. “

Най-после понижението на държавната пенсия ще бъде сведено до естествени размери – до под 10%, което много съществено трансформира картината, разяснява още Даниела Петкова.

Групата хора с право на пожизнена пенсия от втория дирек, която ще замества понижението от държавната пенсия, става доста огромна в интерес на тези, които ще имат интерес да си получават парите от втория дирек, съобщи Петкова.

„ След всяка последваща година натрупванията в партидите се усилват и хората, които ще имат интерес да се трансферират в Национален осигурителен институт, ще понижават. “
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР