Седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата, обявява

...
Седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата, обявява
Коментари Харесай

Преглеждат безплатно за туберкулоза в Монтана

Седмица на отворените порти, отдадена на битката с туберкулозата, афишира най-голямата регионална болница в Северозапада, оповестяват от МБАЛ "Д-р Стамен Илиев " в Монтана. Поводът е отбелязването на Международния ден за битка с туберкулозата – 24 март.
От 18 до 22 март, от 8 до 13 часа, всеки може да ревизира своя статус, заяви доктор Цветан Петров, експерт в отделението по пневмология и фтизиатрия. Той увери, че и отвън посочените дни и часове никой със подозрения за туберкулоза няма да бъде върнат. Прегледите са изцяло безвъзмездни, не се изисква направление от персонален доктор.
Това е последната седмица на отворени порти от Програмата на Глобалния фонд за битка с туберкулозата, малария и СПИН, която изтича през март 2019 година Тя влезе в България през 2008 година и осигуряваше финансиране за предварителна защита и лекуването на тези заболявания в България. По програмата отделението в Монтана е ремонтирано, оборудвано с техника, компютри, ледник за запазване на медикаменти и длъжностен автомобил за домашни визити. Програмата заплащаше изцяло медикаментите и консумативите за проучвания в лабораторията, лекуваше гратис болните, без значение дали имат здравни осигуровки, показват от болничното заведение. Освен това на изписан от отделението болен, който има уверение, че е обществено слаб, се даваха по 90 лв. месечно за храна и медикаменти в продължение на три месеца. За болните от по-тежката мултирезистентна туберкулоза се финансираше 2-годишно лекуване, като първите 6 месеца те лежат гратис в профилиран стационар в Габрово, а след това 18 месеца се лекуват в домашни условия под наблюдението на доктор, който ги посещава в дома им със служебния автомобил, обезпечен от Фонда, описа доктор Петров. Програмата осигуряваше и средства за акции за предварителна защита, превоз и хонорари на медицински експерти.
Благодарение на програмата за 10-години заболеваемостта от туберкулоза в Монтанско е намаляла три пъти, като районът е бил преди този момент с едни от най-високите за страната равнища от 68 на 100 хиляди души население, а сега е 21 на 100 хиляди, колкото е и междинното равнище за страната.
След изтеглянето на Фонда грижата и финансирането ще би трябвало да поеме напълно страната, оповестяват от лечебното заведение. На 22 март в Министерството на здравеопазването е планувана среща, на която ще се разиска национална стратегия за битка с туберкулозата, сподели още доктор Петров.
В момента в отделението се лекуват 7 лежащо заболели, то е полупразно, заради наклонността да се лимитира от ден на ден "жълтата гостенка " в Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР