Седмина от всеки десет родени в Западна Африка мигранти остават

...
Седмина от всеки десет родени в Западна Африка мигранти остават
Коментари Харесай

Блокирани от Европа, мигранти остават в Мароко


Седмина от всеки 10 родени в Западна Африка мигранти остават на Черния континент, сочи изследване на мароканския мозъчен концерн FCP Policy Center.

Обезкуражени от заплахите при прекосяване на страни като Либия и от твърдите политики, целящи попречване влизането на мигрантите в Европа, доста от тях се заселват в „ директни “ страни, в това число Мароко. Мароканските политици, гражданското общество и откривателите обръщат от ден на ден внимание на тази наклонност.

Мароко се трансформира от директна страна в страна, приютяваща имигранти, сочат от държавната комисия по планирането. „ Мароканските управляващи минаха от метода за сигурност, който криминализираше незаконната имиграция, към консолидираното им", сподели Медди Алиуа, някогашен началник на група, която оказва помощ на мигрантите. По неговите думи подобен метод включва преместването на мигрантите от граничните региони към огромните градове. Което значи, че огромна част от тях ще останат в Мароко.

Но се появява и напрежение – през ноември локални поданици се сблъскаха с мигранти от Субсахарска Африка, живеещи в лагер в Казабланка.

Въпреки новия метод на държавното управление и устрема за реинтегриране на мигрантите в обществото, приемането на позволение за престояване е мъчно. Властите до момента са одобрили към 25 000 разрешителни за престояване. При сходна акция през 2014 година други 23 000 получиха краткотрайно жителство.

Трудно е да се откри какъв брой тъкмо африкански мигранти живеят в Мароко, изключително откакто доста от тях са противозаконни. Официалната статистика сочи, че през 2014 година броят им е бил към 35 000. Това е малко над броя на европейските мигранти, които отиват в северноафриканската страна да работят или търсят дом за пенсиониране под мароканското слънце. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР