Седми състав на Апелативен съд - София, в който влизат

...
Седми състав на Апелативен съд - София, в който влизат
Коментари Харесай

Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева са съдиите, пуснали предсрочно от затвора замесен в атентат срещу Алексей Петров

Седми състав на Апелативен съд - София, в който влизат съдиите Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева, е освободил предварително от пандиза упрекнат за атентата с гранатомет против Алексей Петров, научи „ Труд news ”.

На 29 май т. година украинецът Роман Логвиненко е освободен две години и половина преди да изтърпи десетгодишната присъда за несполучливия атентат против някогашната барета Алексей Петров.

През октомври 2015 година група от четирима украинци пробваха да убият Алексей Петров на метри от вкъщи му в „ Лозенец “ като тогава използваха гранатомети. Петров оцелява, тъй като се е движил в брониран автомобил, по-късно той афишира парична премия за информация за атентаторите. Така се стига и до задържането и обвиняването на Логвиненко, който е бил уредник на атентата. Тримата му съучастници – Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков не са открити.

Преди четири месеца Софийският градски съд отхвърля условното предварително освобождение на атентатора Логвиненко.

Срещу това се афишират и от Софийска градска прокуратура, както и от затворническата администрация, съгласно която минимум още шест месеца би трябвало да наблюдават държанието на пандизчията, за който, въпреки да е полагал труд, няма отчетливи данни да се е трансформирал до степен, че да получи условно предварително освобождение. Въпреки това в края на май т.г. тричленен правосъден състав – Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева, е стимулирал на цели осем страници за какво украинецът би трябвало да бъде пуснат предварително. След като излиза от затворническото общежитие в Казичене, Логвиненко е експулсиран от страната. Три месеца по-късно незнаен прострелва смъртоносно Алексей Петров.

Разследващите убийството на някогашната барета ще ревизират и версията, че в организацията и осъществяването на закононарушението от тази сряда още веднъж няма украинска диря.

Председателят на съдийския състав Николай Джурковски показва забележително самочувствие при попълването на годишната си имуществена декларация пред Инспектората на Висшия правосъден съвет през 2019 година Тогава съдията от Апелативния съд заявява три влога от по 25 000, 25 003 и 30 003 лева Любопитно е, че като източник на последната сума са посочени: „ трудови хонорари и ОБИЧАЙНИ ДАРЕНИЯ “. В декларациите през идващите години, съдията още веднъж заявява „ нормални дарения “, само че този път с уточнението, че са „ в интерес на децата “. 

Вторият член на правосъдния състав е арбитър Александър Желязков, заместник-председател на Апелативния съд в София и ръководител на Наказателна гилдия. Избран е на поста преди 11 месеца. Става арбитър през 2015 година, когато е осъществен несполучливият атентат против Петров. Дотогава арбитър Желязков е бил юрист в Стара Загора.

Интересно би било правосъдният състав да обясни пред обществото обществено претекстовете за предварителното освобождение на атентатора против Алексей Петров. Вече за всички е ясно, че магистратите би трябвало да приказват освен с решенията си.

Двама от тримата съдии освободиха предварително и Йожи от „ Наглите “
 
През 2020 година съдиите Николай Джурковски и Емилия Колева, в състав със арбитър Величка Цанова, освободиха условно предварително и Ивайло Евтимов – Йожи от групата за отвличания „ Наглите “.

През 2014 година Ефтимов беше наказан на 18 години затвор за присъединяване си в отвличанията, а настрана от това имаше и присъда за кражба. За да освободи предварително Ефтимов, апелативният съд е оценил освен това, че е изтърпял повече от половината от наказването, а още държанието му в пандиза, получените награди и отношението към осъществените закононарушения.

Както при случая с атентатора против Алексей Петров, арбитър от Софийски градски съд отхвърля освобождението на един от членовете на групата за отвличания, само че съдиите от Апелативен съд - София пускат предварително пандизчията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР