Седми ден продължава мъртво вълнение с огромни вълни, които блъскат

...
Седми ден продължава мъртво вълнение с огромни вълни, които блъскат
Коментари Харесай

Как да познаем мъртвото вълнение и какво да направим

Седми ден продължава мъртво неспокойствие с големи талази, които блъскат крайбрежията на Бургаския залив. След Преображение Господне, морето се “обърна ” и рискови подводни течения връхлетяха плажовете на юг от Бургас, написа " Труд ".

В четвъртък вълнението на морето бе четири бала, а ден преди този момент, на обособени линии доближаваше до 6 бала. Вълните заливаха първата линия на чадърите и шезлонгите, а в Ахтопол се изви мощна стихия, която изпочупи огромна част от тях.

От 2-ри август, когато се празнува Илинден както досега и поверието гласи, че морето взема жертви, случаите има всеки ден, описаха пред “Труд ” морски спасители. Само за един ден на плажовете в Слънчев бряг и Приморско се удавиха молдовец и чехкиня, и двамата туристи, пристигнали да летуват на нашето море.

В Несебър и Бургас, спасители и хора, плажуващи по линията със фамилиите си, включително и първенецът по водна топка Огнян Матев, избавиха десетина души от мъртвото неспокойствие.

Очевидци разказват случките като филм на ужасите. Спасени и спасителите им, излизали от водата плачейки и часове наред не можели да се успокоят.

“Влизането в морето е неразрешено. Пускаме летовниците най-вече до кръста. Морето дърпа страховито във вътрешността. Мъртвото неспокойствие копае подводни ями и влачи къпещите се. Не изпускаме тези, които влизат в морето и за секунда. Ситуацията е доста сериозна ”, описа пред “Труд ” Петър Русев, старши избавител на Бургаския плаж.

Всички чакат морето да утихне. Интересното е, че тази година, то беше умерено и “мъртвакът ” се появяваше доста по-рядко от предходни сезони. Дори на 20-ти юли- Илинден по нов жанр, морската простор беше “като тава ”- тиха и спокойна, без талази.

От Преображение обаче вълните са толкоз огромни и страшни, че мнозина летовници, при типа им, си сграбчиха хавлиите и се прибраха по хотелите, описаха очевидци.

За да утихне морето, нужни са две неща - или да завали дъжд, или да задуха не северен, а южен вятър. Мъртвото неспокойствие нормално трае по 3, 5, 7 дни. Дано в края на тази седмица да изчезне, изясни спасителят Петър Русев.

Имало е години обаче, когато мъртвакът не си е отивал 20 следващи дни т. е. цялостен месец.

“Истински призрачен сън е. Освен мъртвото неспокойствие има и мощен мелтем - вятър, който подвига вълната ”, описаха спасители.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР