Седма поредна нощ продължиха безредиците в Барселона, а събралите се

...
Седма поредна нощ продължиха безредиците в Барселона, а събралите се
Коментари Харесай

Как един рапър подпали Испания

Седма поредна нощ продължиха безредиците в Барселона, а събралите се стачкуващи още веднъж настояха за освобождението на известния рапър Пабло Хасел, който бе наказан поради туитове, съдържащи обиди към монархията и прослава на насилието.
Междувременно над 200 създатели и хора на изкуството подписаха манифест в поддръжка на Хасел - измежду тях такива известни персони като режисьора Педро Алмодовар и артиста Хавиер Бардем. Централното искане в манифеста е да се анулират законови текстове, които могат да лимитират свободата на словото.
За какво тъкмо става дума на тези митинги?
В случая става дума главно за Закона за сигурност на жителите, признат от държавното управление на премиера Рахой през 2015 година. Настоящата власт към този момент изрази подготвеност въпросният закон да бъде преразгледан и изменен, с което на процедура одобри настояванията на стачкуващите. Протестите обаче все пак не стихват.
Може би тъй като на тези митинги не става дума единствено за свободата на словото. Когато стачкуващи демонстрират междинен пръст на медиите, когато нападат офис на огромен вестник, хвърлят камъни и бутилки против служителите на реда и подпалват контейнери - всичко това несъмнено приказва за нещо друго. Някои от стачкуващите даже назоваха силите на реда убийци и палачи.
Склонни към принуждение радикали употребяват случая с Хасел за разпалването на безредици - и то освен в Мадрид и Барселона. След ареста на рапъра силите си активизираха както антикапиталистически групировки, по този начин и представители на самостоятелните анархистични среди. Всички тези „ антисистемни сили “ са уверени, че би трябвало да водят борба против „ свинщината в страната “.
„ Арестуваха го, тъй като посочва несправедливостите, които този режим всекидневно основава. В Испания няма народна власт, ние продължаваме да живеем във фашистка страна. Затова би трябвало да излезем на пердах “, споделя един от стачкуващите.
Централният претекст на протестиращите каталунци
Хасел се трансформира в символна фигура най-вече в Каталуния и главно в средите на радикалните сепаратисти. Рапърът, който нападна короната, показва мнението на мнозина каталунци, за които монархията е знак на омразната централна власт в Мадрид. Неговият е арест е за тях следващото доказателство за систематичното угнетяване на Каталуния. Именно това е централният им претекст за присъединяване в митингите. И като че ли никой към този момент не си спомня за предходните сексистки туитове на Хасел, нито пък за изразената от него прослава на терористични групировки, измежду които и немската „ Фракция Червена войска “.
 
Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР