Седма донорска ситуация за 2017 г. вече е факт в

...
Седма донорска ситуация за 2017 г. вече е факт в
Коментари Харесай

67-годишен мъж стана седмия донор за 2017 г. в МОБАЛ – Велико Търново

Седма донорска обстановка за 2017 година към този момент е реалност в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов ” в Старата столица. Вчера пациентът – 67-годишен мъж от област Велико Търново, е изпаднал в мозъчна гибел, в резултат на исхемичен мозъчен инсулт. Въпреки тежката си загубата, околните на мъжа взеха хуманното решение да дарят органите и по този начин да спасят живота на други тежко заболели пациенти. Техният непосредствен е 9-ти случай на пациент изпаднал в мозъчна гибел от началото на 2017 година в стационара, само че и седми осъществен донор.

За експлантацията на органите в МОБАЛ пристигнаха два екипа – на ВМА – София и Университетска болница „ Александровска “. Предстоят трансплантации на черен дроб във ВМА – София и на бъбреците в УБ „ Александровска “, заяви доктор Ваня Лъчезарова – координатор по донорство в МОБАЛ „ Д-р Ст. Черкезов “.
Подробности за трансплантациите ще бъдат предоставени на по-късен стадий.

Ръководството на МОБАЛ „ Д-р Ст. Черкезов ” АД за прощален път благодари на околните на донора, на координаторите по донорство доктор Сибила Маринова и доктор Ваня Лъчезарова, и всички съпричастни медици и експерти по здравни грижи.

Припомняме, че от 9-ти до 15-ти октомври ще се организира Европейска седмица на донорството и трансплантациите, а особено събитие за задачата МОБАЛ „ Д-р Ст. Черкезов “ ще семейства на 12-ти октомври /четвъртък/ от 13:00 ч. Освен връчването на статуетки на околните на донорите за последната година, от изпълнителния шеф на ИАТ в България доктор Марияна Симеонова, т.г. ще бъдат поканени и трансплантирани – реципиенти, чийто втори живот стартира с помощта на хуманността на околните на донорите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР