Седемте газанализатора, които Столичната община закупи за КАТ, бяха пуснати

...
Седемте газанализатора, които Столичната община закупи за КАТ, бяха пуснати
Коментари Харесай

ОБЗОР: Спират от движение вредните колите

Седемте газанализатора, които Столичната община закупи за КАТ, бяха пуснати в употреба през вчерашния ден. Стойността на устройствата е към 70 хиляди лв., средства от бюджета на Столичната община.

Пет анализатора ще бъдат ситуирани в регистрационните пунктове на столичната пътна полиция, а два ще бъдат мобилни. Те ще ревизират колите по улиците на града. Машините ще наблюдават за изгорелите газове на колите, а анализатор ще регистрира какво е количеството на нездравословни частици. Ако колата не дава отговор на екостандартите ще бъде спирана от придвижване.

До края на месеца всички водачи имат опция да ревизират гратис в КАТ какъв брой нездравословни излъчвания отделя колата им.

Последните разбори сочат, че към 60% от замърсяването на въздуха идва от придвижването на коли, към 40% от битовото горене, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Измерване през септември посочило, че към 6,5% от колите в София отделят нездравословни газове над допустимите правила. Те обаче допринасяли за 25% от замърсяването на града.

Държавата има концепция такива уреди да бъдат закупени за всички 27 пункта за регистрация на коли в страната, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. „ Тази година ще се опитаме да договорим с Европейската комисия пазаруването им да може да се финансира по Оперативна стратегия „ Околна среда ", добави Димов.

" Отоплението на твърдо гориво е другият сериозен източник на фини прахови частици. Заедно с министър Нено Димов работим за това през идващия отоплителен сезон да имаме стандарти за въглищата и дървата и задачата ни е до пазара да доближават единствено такива с ниско наличие на пепел и сяра ", сподели още Фандъкова. Тя акцентира, че извънредно сполучлива е акцията за събиране на излезли от приложимост автомобилни гуми, която се прави от екипи на Столичния инспекторат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР