Седемнайсет сигнала за пожари в обработваеми земеделски площи са подадени

...
Седемнайсет сигнала за пожари в обработваеми земеделски площи са подадени
Коментари Харесай

Масовите палежи на стърнища продължават въпреки забраните


Седемнайсет сигнала за пожари в обработваеми аграрни площи са подадени към дежурните екипи на Министерството на земеделието и Държавна фирма "Земеделие " през миналото денонощие, оповестяват от фонда.

Пожарите са станали в три области - Русе, Плевен и Монтана и са обхванали общо над 1 500 дка.

Въпреки възбраните за палене на нивите, земеделските стопани не престават да прочистват суха растителност от площите посредством подпалването?.

Най-големи са вредите в област Русе, където са лумнали шест пожара. Пламъците са обхванали общо към 1 000 дка в землищата на селата Сливо поле, Мартен, Бабово, Борисово, Черешово и Мечка.

Още шест пожара, на обща повърхност от 250 дка, са зародили в област Монтана. Запалени са били стърнища в селата Долни Цибър, Станево, Студено буче, Долни Белотинци и Вирове.

В област Плевен са горели пет пожара. Два от тях са били в землищата на град Долни Дъбник, два до град Кнежа и един до село Койнаре. Засегнати са над 250 дка.

ДФЗ припомня, че паленето на стърнища е неразрешено и сходни дейности се глобяват. Съгласно Закона за запазване на земеделските земи санкцията за първо нарушаване е от 1500 до 6000 лева, а при наново е от 2000 до 12 000 лева Изгарянето на стърнища е нарушение на главно условие за поддържане на земята в положително земеделско и екологично положение, което е част от условията за кръстосано сходство.

Спазването на условията за кръстосано сходство е наложително изискване, с цел да могат претендентите по директните заплащания да получат дотациите си в цялостен размер.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР