Седемдесет и пет години след създаването на ООН на международната

...
Седемдесет и пет години след създаването на ООН на международната
Коментари Харесай

Седемдесет и пет години след създаването на ООН в света господства недоверието

Седемдесет и пет години след основаването на Организация на обединените нации на интернационалната сцена доминира недоверието. Съединените щати, триумфиращи и към момента първа международна мощ, се отдръпват и затварят в себе си, а Азия напредва на фона на разединената Европа и взривоопасния Близък изток.

В централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк Студената война в никакъв случай не е приключвала, както излиза наяве от следната необикновена сцена: американски посланик се крие зад една стена, с цел да подслушва какво приказва китайски представител пред публицисти.

Макар още да не се е стигнало до Трета международна война, споровете рядко се вземат решение в Обединените народи и даже когато пламне нов, както стана предишния месец сред Съединени американски щати и Иран, Съветът за сигурност, който има задачата да подсигурява мира и да предотвратява различията, като че ли отсъства.

" Доверието към страните и сред тях е в крах ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и приказва за " сериозен тест за многостранността ". " Виждаме този недостиг на доверие по улиците в целия свят, когато хората показват недоволството си и чувството си, че политическата класа е прекъснала връзката си с тях, не е способна или отхвърля да извърши обещанията си ". " Виждаме го в Съвета за сигурност, когато неговите членове се борят един против различен и не съумяват да намерят рационална основа за съгласие ".

Асиметрични спорове
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР