Седем загинали, включително шестгодишно момиче, след като руска ракета удари центъра на украинския град Чернигов

...
Най-малко седем души загинаха, включително шестгодишно момиче, а 90 други
Коментари Харесай

Най-малко седем души загинаха, включително шестгодишно момиче, а 90 други бяха ранени, след като руски ракетен удар удари централен площад в северния украински град Чернигов, съобщиха украински официални лица.

Съботната стачка – в град близо до руската граница и далеч от фронтовата линия – удари театър и университет.

Убитото момиче е починало от раните си в болница, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко.

„Майка й е в тежко състояние. Полицейските служители са оказали първа помощ на момичето. За съжаление лекарите не успяха да я спасят при пристигането си в болницата поради голяма кръвозагуба“, добави той.

Клименко каза, че стачката е станала, докато хората са напускали църквата с „кошници с благословени ябълки“. Събота е голям празник в православния календар: за празника Преображение Господне в църквите се освещават ябълки и мед.

Служител на спешна помощ стои на мястото на руския ракетен удар в Чернигов. Служител на спешна помощ стои на мястото на руския ракетен удар в Чернигов. Владислав Савенок/Ройтерс Последствията от руски ракетен удар. Последствията от руския ракетен удар. Владислав Савенок/Ройтерс

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че атаката е превърнала „една обикновена събота... в ден на болка и загуба“.

„Руска ракета удари точно в центъра на града, в нашия Чернигов. Площад, политехнически университет, театър.

Александър Ломако, изпълняващ длъжността кмет на град Чернигов, каза пред националната телевизия: „Точно зад драматичния театър има парк, много деца и техните родители обикновено прекарват времето си там. В близост има и множество ресторанти с открити тераси. Всичко се случи в средата на деня, когато очевидно има много хора в центъра на града.

„Това престъпление не може да се тълкува освен като военно престъпление срещу цивилни.

Преди избухването на войната Чернигов беше оживен град с 300 000 души. Сега много части от него са се превърнали в пустош сред многократните руски бомбардировки.

Градът попадна под обсада от руските сили в началото на инвазията през март 2022 г. и беше прекъснат от електричество и течаща вода. Руските войски започнаха да се изтеглят от региона по-късно същия месец, въпреки че обстрелът на Чернигов продължи.

След обсадата кметът на града описа Чернигов като около 70% разрушен.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР