Седем задържани при спецакция срещу нелегалния трафик на мигранти. За

...
Седем задържани при спецакция срещу нелегалния трафик на мигранти. За
Коментари Харесай

Спецакция: Разбиха група за нелегален трафик на мигранти

Седем арестувани при спецакция против незаконния трафик на мигранти. За четирима от тях Специализираният съд през днешния ден постанови най-тежката мярка - задържане под стража. Ръководителите на групата са двама души - афганистанец и българка.

Работата по случая е почнала преди година след постъпила информация в ДАНС. Сигналът съобщавал за група, превеждала незаконни мигранти през българо-турската граница в посока Западна Европа.

Акцията е извършена на територията на София, Хасково и Русе. Извършени са голям брой претърсвания на адреси, свързани със арестуваните. Намерени са телефоните и сим картите, посредством които участниците в групата са комуникирали между тях и уговаряли превозването на мигрантите.

На всеки адрес са открити обилни суми, като общата стойност е над 40 000 евро. Как е работила схемата и по какви канали е превеждала мигранти - вижте в репортажа.

Основно незаконни мигранти от Афганистан е транспортирала арестуваната група, а точно там е началната точка на един от главните канали за трафик. За малко мигрантите са престоявали в Турция. След това били превеждани в България. Едно от разпределителните депа в страната е в региона на Вакарел.

Впоследствие незаконните мигранти са били откарвани към София. В столицата били настанявани в авансово обезпечени квартири или нощували в гористи местности. След това били прекарвани през Сърбия за Западна Европа. Цената на тази услуга зависела от съответни ангажименти сред трафикантите и мигрантите.

" Средно сумата от Афганистан до Германия или някоя близка западноевропейска страна,която би трябвало да заплатят още от Афганистан варира в порядъка сред 8 и 10 хиляди евро. За превеждането на съответен мигрант от територията на Турция до Сърбия нормално цената е към 2 800 евро ", съобщи Цветан Цветанов от ДАНС.

Нелегалните мигранти авансово подали парите посредством по този начин наречените " хавалдари ".

" Това нормално са притежатели на магазини или обмени бюра, които са основани в Турция и при представянето на доказателство, че групата е достигнала мечтаната дестинация по маршрута тогава се освобождава самото възнаграждение и се разпределя по веригата ", сподели още Цветан Цветанов.

Групата се е отличавала с добра вътрешна организация.

" Много добре структурирана група с присъединяване както на български, по този начин и на непознати жители. Строга подчиненост на групата с съответна роля на всеки участник в нея ", добави шефът на ГДБОП Калин Стоянов.

От прокуратурата оповестиха, че ръководителите на групата са двама - афганистанец и млада жена, която е българска гражданка.

" Именно нейната роля е да обезпечава и парите, които се заплащат на другите звена при трафикирането на лицата от границата до другата граница ", добави наблюдаващият прокурор Теодора Йонова.

От обвиняването оповестиха, че третият участник в групата е афганистанец. Оказвал логистична поддръжка на водачите и контактувал с лицата от Турция, които осигурявали мигрантите. Четвъртият участник е българин, намирал водачите, които транспортирали мигрантите. Адвокатът му съобщи, че ще апелира, тъй като съгласно него няма задоволително доказателства.

" Не познава хората от групата, няма свидетелски показания в тази посока. Няма никакви доказателства в тази връзка ", сподели още юристът Мариян Борисов.

На този стадий не може да се каже дали превозените от групата незаконни мигранти са били с рисков профил.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР