Проверка на фактите: Вторият дебат на Републиканската партия на изборите през 2024 г.

...
Седем републикански кандидати за президент участваха в дебат в сряда
Коментари Харесай

Седем републикански кандидати за президент участваха в дебат в сряда вечерта в Калифорния, докато фаворитът в партийните първични избори, бившият президент Доналд Тръмп, пропусна дебата и вместо това изнесе реч в Мичиган на фона на стачка на автомобилните работници.

CNN проверява фактите и на двете събития. Тази статия ще бъде актуализирана след приключване на допълнителните проверки на фактите.

Кристи срещу Пенс на граничната стена

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи каза, че Тръмп „е казал, че ще построи стена по цялата граница“, но всъщност „е построил 52 мили стена“. По-късно в дебата бившият вицепрезидент Майк Пенс използва много по-различна цифра, като каза, че „построихме стотици мили гранична стена“.

Първо фактите: Това се нуждае от контекст. Твърденията на двамата кандидати са защитими; Кристи обаче не обясни, че говори само за бариери, които са издигнати на места по южната граница, където преди не е имало бариери. Ако преброите всички бариери, построени на южната граница при Тръмп, както правят Тръмп и Пенс, тогава общата сума е много по-висока – повече от 450 мили.

Ето фактите.

Когато Кристи казва, че само 52 мили стена са построени при Тръмп, той има предвид само една категория конструкция на стена – „първична“ стена, която е построена в части от границата, където преди това не е имало бариери.

Когато Пенс определя цифрата в „стотици мили“, той има предвид цялото изграждане на стени по време на администрацията на Тръмп-Пенс. Общият брой е 458 мили, според федерален доклад, получен от Присила Алварес от CNN: 52 мили „първична“ стена, построена там, където преди това не е имало бариери, плюс 33 мили „вторична“ стена, която е построена на места, където преди това не е имало бариери , плюс още 373 мили първична и вторична стена, която е построена, за да замени предишни бариери, за които федералното правителство казва, че са станали „разрушени и/или остарели“.

Докато някои критици на Тръмп се присмиваха на тази заместваща стена, конструкцията от епохата на Тръмп като цяло беше много по-страшна от по-старите бариери, които замени, които често бяха предназначени да възпират превозни средства, а не пешеходци. Репортерът на Washington Post Ник Мироф написа в Туитър през 2020 г.: „Като човек, който напоследък е прекарал много време в сянката на граничната стена, трябва да разбия тази идея, че „заместващите“ секции „не са нови“. Наистина няма сравнение. между бариерите за превозни средства, направени от стари железопътни връзки и 30-футови стълбове.“

В идеалния случай Тръмп, Пенс и техните критици биха били по-ясни за какво говорят: Тръмп и Пенс, че включват заместващи бариери, критиците, че изключват тези бариери.

От Даниел Дейл от CNN

Пенс за имиграцията

Майк Пенс, говорейки за администрацията Тръмп-Пенс, заяви, че „намалихме нелегалната имиграция и злоупотребите с убежище с 90%“.

Първо фактите: Това е подвеждащо. Общият брой на , който широко се използва като заместител на нелегалната имиграция, всъщност беше по-висок по време на четирите години на управление на Тръмп и Пенс, отколкото през последните четири години на администрацията на Обама, до голяма степен поради в началото на 2019 г. Така че, когато Пенс получи ли предполагаемото намаление от 90%? Той не обясни – и не обясни какво има предвид под „злоупотреба с убежище“ – но други проверяващи факти, като тези в и , установиха, че можете да откриете приблизително 90% спад в задържанията, ако сравните месеца с броя на арестите от ерата на Тръмп, май 2019 г., до месеца с най-нисък брой от ерата на Тръмп, април 2020 г. – с други думи, чрез избиране на най-изгодните начални и крайни дати.

Кампанията за преизбиране на Тръмп-Пенс направи подобно подбиране на черешки в телевизионна реклама през 2019 г., твърдейки, че Тръмп е намалил нелегалната имиграция наполовина. С малък шрифт в рекламата става ясно, че кампанията също е започнала да отчита часовника през май 2019 г., а не от началото на администрацията.

CNN помоли кампанията на Пенс два дни преди септемврийския дебат да обясни математиката зад това твърдение. Кампанията не отговори.

От Даниел Дейл от CNN

Неверните твърдения на Тръмп, Байдън е взел пари от чужди държави

По време на речта си Тръмп обвини президента Джо Байдън, че „лично е вземал пари от чужди нации, с юмрук. Вижте какви пари получи от Китай. Вижте какво излиза. Китай.”

Първо факти: Няма публични доказателства, че самият Джо Байдън е направил пари от чуждестранни сделки в Китай или другаде. Като се има предвид това, Хънтър Байдън, синът на президента, наистина спечели милиони долари от бизнес сделки в Китай, Украйна и други страни, включително докато баща му беше вицепрезидент, повдигайки въпроси за конфликт на интереси.

Това е едно от най-упоритите недоказани твърдения на Тръмп и републиканците в Конгреса, настояващи за импийчмънт на Джо Байдън.

Тръмп може да е реагирал на нови разкрития от републиканците в Камарата на представителите, които във вторник казаха, че са получили документация за банкови преводи, където Хънтър Байдън е посочил адреса на баща си в Уилмингтън, Делауеър, при получаване на плащания от китайски граждани.

Файловете обаче не доказват, че Джо Байдън е получавал пари – а Хънтър Байдън е живял понякога в дома на баща си и е посочил адреса в шофьорската си книжка, според предишни репортажи на CNN.

От Маршал Коен от CNN

Тръмп за Байдън, Мичиган и пшеницата

Тръмп се присмя на посещението на Байдън във вторник на пикет на United Auto Workers в Мичиган и заяви по време на речта си в сряда, че Байдън „нямаше абсолютно никаква представа какво казва“ и „не знаеше къде се намира“. Тръмп подигравателно заяви, че Байдън е казал: „Те отглеждат пшеница в Мичиган“. След това Тръмп добави: „Това е Айова“.

Първо фактите: Твърдението на Тръмп е невярно по два начина. Байдън направи всякакви коментари във вторник относно отглеждането на пшеница в Мичиган – и значително повече от Айова.

Това не е първият път, когато Тръмп прави невярно твърдение за Байдън, докато твърди, че описва собственото объркване на Байдън. В интервю за NBC по-рано през септември той невярно твърди, че Байдън е твърдял, че „той е летял със самолети“, въпреки че Байдън не го е направил.

От Даниел Дейл от CNN

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР