Седем партии влизат в парламента при предсрочни избори тази есен.

...
Седем партии влизат в парламента при предсрочни избори тази есен.
Коментари Харесай

Маркет линкс: ГЕРБ и ПП изравнени при избори наесен, ИТН извън парламента

Седем партии влизат в Народното събрание при предварителни избори тази есен. Това демонстрира изследване на " Маркет линкс ", извършено измежду 1024 пълнолетни жители сред 2 и 10 юли.

С 22,2% поддръжка ГЕРБ-СДС са първа политическа мощ измежду деклариралите, че ще гласоподават, а с минимална разлика след тях са " Продължаваме промяната " - 21,5%.

Социологът Добромир Живков означи пред bTV, че наклонността на спад на доверието в партиите от ръководещата коалиция е почнала да се демонстрира от към февруари и е траяла в това число и през април. През май по негови думи още е имало следи от нея.

" Имахме индикации за неустойчивост и назряваща политическа рецесия. Резултатите, които виждаме в този момент и по-точно възобновяване на част от доверието в " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия, по-скоро ни подсказа, че аргументите за този предходен спад се дължат по-скоро на икономическите страхове и на доста сериозната обстановка, в която се намираме ", изясни специалистът.

" Алфа Рисърч ": Отново 7 партии в Народното събрание, само че без Има Такъв Народ при избори през днешния ден

Българите са разединени желаят ли предварителни избори, или не

Той уточни, че при избори тази есен може да се каже, че ГЕРБ или Политическа партия ще завоюват.

Проучването демонстрира, че " ИТН " към този момент са със сериозен риск да останат под изборната преграда и ще бъдат заместени от " Български напредък " на Стефан Янев.

Живков означи, че все още заявената изборна интензивност е на по-ниски равнища от регистрираните преди трите избора през 2021 година Според него това е риск.

По отношение на доверието в политическите фигури проучването демонстрира прочут спад при президента Румен Радев, който се записва от към два-три месеца насам.

Според социолозите това се дължи на обстоятелството, че той е влезъл в общия хор на съществени рецензии към ръководството.

Все още обаче президентът остава единствената политическа фигура, която има по-голямо доверие, в сравнение с съмнение - 48% доверие по отношение на него против 32% съмнение.

След президента по най-високо доверие се подрежда Стефан Янев. 24% от интервюираните декларират, че му се доверяват против 42% съмнение.

Премиерът в оставка Кирил Петков също възвръща леко доверието на гласоподавателите , само че към момента недоверието остава по-голямо.
 Осем партии с ГЕРБ отпред влизат в Народното събрание при избори през днешния ден
Осем партии с ГЕРБ отпред влизат в Народното събрание при избори през днешния ден

Стефан Янев с летящ старт, Възраждане изпреварва Българска социалистическа партия

При водача на ГЕРБ Бойко Борисов съотношението по този индикатор е 21% доверие против 66% съмнение, а при Корнелия Нинова - надлежно 20% доверие и 65% съмнение. Христо Иванов пък е с 20% доверие против 57% съмнение.

Доверието към Костадин Костадинов е 17% против 85% съмнение, а към Мустафа Карадайъ - 13% доверие против 77% съмнение.

При Слави Трифонов се следи най-драстичен спад на доверието - 9% доверие против 80% съмнение.

По отношение на 36% от респондентите декларират, че утвърждават това решение на Народно събрание, до момента в който 38% са срещу. 26% пък нямат мнение по въпроса.
 Невъзможната коалиция за Томислав Дончев - ГЕРБ и Политическа партия
Невъзможната коалиция за Томислав Дончев - ГЕРБ и Политическа партия

Оставката и изборите може да са освен вход, само че и излаз от политическата криза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР