Седем от общо 26 кандидатствали висши училища получават статут на

...
Седем от общо 26 кандидатствали висши училища получават статут на
Коментари Харесай

Седем висши училища стават изследователски университети

Седем от общо 26 кандидатствали висши учебни заведения получават статут на проучвателен университети за идващите четири години. Списъкът беше утвърден от Министерския съвет в четвъртък. Документът ще се актуализира до 1 ноември всяка година.

На критериите за проучвателен университети дават отговор Софийският университет " Св. Климент Охридски " (СУ), медицинските университети в София, Варна и Пловдив, Техническият университет в София, Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ) и Пловдивският университет " Паисий Хилендарски ".

Те ще получат в допълнение целево финансиране за развиване на научната си активност от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Седемте проучвателен университета имат значима научна продукция и максимален брой цитирания в научната литература, показват от Министерството на образованието и науката (МОН).

Със сериозен брой защитили докторанти се отличават широкопрофилните университети, а тези с инженерен профил имат научна продукция, забележима в интернационалните издания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР