Седем мъже, три превозни средства, и 5000 километра лед. Миналата

...
Седем мъже, три превозни средства, и 5000 километра лед. Миналата
Коментари Харесай

Повелителите на екстремните условия в Гренландия – преминаване през глетчера с Nokian Hakkapeliitta

Седем мъже, три транспортни средства, и 5000 километра лед. Миналата пролет, исландско-американска експедиция пътува от южния бряг на Гренландия до най-северното място и назад за 20 дни. Един от специфичните коли на екипа, основан от Arctic Trucks, е оборудван с гуми Nokian Hakkapeliitta 44, които са пригодени за същинска зима. Това диво премеждие в безкомпромисния арктически климат е тежко тестване за участниците и тяхното съоръжение.
Гледайте видео с повелителите на рисковите условия в Гренландия
Гумите Nokian Hakkapeliitta 44 се изправят пред недопечен тест. Приключението, озаглавено Expeditions7, стартира от Исорток в южния завършек на Гренландия и се насочва на север към п-ов Земя Вулф в северния му край. В по-голямата си част пътуването се реализира върху континенталния хладилник, дълъг няколко хиляди километра и пълен над три километра в избрани точки.
По време на пътуването, членовете на експедицията записват информация за времето и събират проби сняг и лед, които след това дават на разнообразни университети за проучвателен цели. Експедицията продължава съвсем три седмици преди групата да дойде в село Сисимиут на западния бряг на Гренландия. Общото изминато разстояние е 5169 км.

Придвижване напред, макар провокациите
Тежките условия в Гренландия подлагат на тестване силата на водачите и транспортните средства до краен лимит. Дори, по време на подготовката, едно от транспортните средства отчасти пропада в покрита с лед река.
„ Най-трудната част беше тръгването и намирането на безвреден маршрут от морския лед към гъстата континентална ледена завивка. “, споделя Емил Гримсон , един от създателите на Arctic Trucks, който също взима присъединяване в експедицията.
„ Карахме върху тъничък пласт речен лед, когато едно от транспортните средства пропадна. За благополучие, това беше най-лошото, което се случи и успяхме да стартираме пътешествието си единствено няколко дни по-късно от плануваното. “
Експедицията среща редица други провокации по пътя. Променливите зимни метеорологични условия и снежни виелици с нулева видимост на моменти забавят напредването. В най-бавните сектори от пътуването транспортните средства могат да се движат единствено с 10 километра в час. Най-ниската записана температура е -40°C. Въпреки това, Гренландия, също по този начин, демонстрира и хубостта си по време на експедицията.
„ Това, че виждахме размера на глетчера в неговата целокупност, спираше дъха ни. “, споделя Гримсон „ Пристигането в Земя Вулф след няколко дни шофиране на лед също бе незабравимо. Мястото беше впечатляващо…почти сюрреалистично. Не съм сигурен, че някой в миналото е карал кола толкоз надалеч на север. “

Достигане до границите на оборудването
Пустият, хубав и непокътнат пейзаж на Гренландия не е елементарен маршрут, даже и за най-опитните зимни водачи. Ето за какво, експедицията разчита на най-съвременното съоръжение, с цел да оцелее върху ледниците, скалистия терен и меките снежни преспи.
Екипът избира три автомобила, направени по поръчка от основаните в Исландия Arctic Trucks – същите транспортни средства, употребявани и за други експедиции в Антарктика. Най-новият автомобил е оборудван с Nokian Hakkapeliitta 44, които имат изключителни характерности и са направени от най-северния производител на гуми в света, Nokian Tyres. Протекторът на гумата е от особено създадена примес, която обезпечава, както първокласно сцепление, по този начин и устойчивост при извънредно студено време.
„ Исках да употребявам Nokian Hakkapeliitta заради предходния ми опит с тях. Тези гуми в действителност овладяват рисковите условия и работят извънредно добре даже и при толкоз ниски температури като -40 градуса. “, споделя Гримсон.
Една гума Nokian Hakkapeliitta 44 тежи 70 кг, а диаметърът ѝ е повече от един метър. Солидната гума се появява на бял свят предходната година вследствие на дългото съдействие сред Nokian Tyres и Arctic Trucks.
„ В мекия сняг са нужни огромни гуми с задоволително пространство за въздух. “, споделя Гримсон. „ Можете да променяте дължината на контактната повърхнина на гумата, като регулирате налягането в нея. Широката гума има по-добри благоприятни условия за преместване на товар и няма да потъне толкоз надълбоко в снега, колкото тясната гума. “
Ще имаме ли задоволително гориво?
Една от най-важните стъпки в процеса на предварителното обмисляне е вярно да се пресметна потреблението на гориво. На глетчера няма бензиностанции.
„ За благополучие, в последна сметка използвахме по-малко гориво от плануваното. “, споделя Гримсон „ Nokian Hakkapeliitta обезпечават добра спестовност на горивото. Екипът придвижи повече от половината гориво върху шейни теглени от колите. “
„ Това беше първият път когато теглихме гориво в резервоари за предпазване, сложени върху шейни зад колите. “, напомня си Гримсон. „ Изпитахме усложнение да обезопасим резервоарите с гориво, както и да предотвратим разпадането на шейните до момента в който се движеха върху твърдия терен. “

Неповторимо прекарване
Триседмичното премеждие трансформира седемте членове на експедицията в извънредно обединен екип, в който всеки извършва своята роля – от готвене, корекция на колите до снимане на пътуването.
И по този начин, по какъв начин беше пътуването?
„ Това фактически е преживяване, което се случва един път в живота, “, споделя Гримсон. „ Пътувания като това ви придвижват в една друга действителност. Можете да се фокусирате само върху „ тук и в този момент “, да се насладите на момента и да забравите за всичко останало. “
Членовете на експедицията: Грег Милър (ръководител), Скот Брадли, Клей Крофт, доктор Джон Солберг и Кърт Уилямс от Съединените Щати; Емил Гримсон (ко-ръководител) и Торфи Йохансон от Исландия.

Снимки и видео материали: www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta44_photos
За Nokian Tyres
Nokian Tyres е най-северният производител на автомобилни гуми в света и една от най-устойчивите компании в сектора. Ние предлагаме успокоение във всевъзможни условия като създаваме висококачествени, сигурни и екологични гуми за леки коли, камиони и тежки машини. Ние сме добре известни с нашите новаторски зимни гуми. Групата ни включва и веригата Vianor, профилирана в поддръжката на транспортни средства и услуги за гуми. През 2017 продажбите на компанията възлизат на 1.6 милиарда евро и в нея работят близо 4,600 души. Акциите на Nokian Tyres се търгуват на Хелзинкската фондова борса. Повече информация за Nokian Tyres може да откриете на адрес: www.nokiantyres.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР