Седем ледени дни имаме до момента за този януари в

...
Седем ледени дни имаме до момента за този януари в
Коментари Харесай

Ново застудяване в почивните дни, началото на февруари започва със затопляне

Седем ледени дни имаме досега за този януари в региона на София, това не е връх, защото през 2000те са били 21. През 2017 година - 19 ледени дни.

Ледени дни са тези дни, в които температурата през цялото денонощие не надвишава нула градуса. Ледените дни дефинират и характера на зимните месеци - дали даден зимен месец е леден, топъл или доста леден.

Във времето имаме и години, когато през януари не сме имали нито един мразовит ден - от 2000 година тези години са три, като две от тях с в последните 5 години. Миналият януари в региона на София нямахме нито един мразовит ден.

Студен атмосферен фронт ще премине през страната в съботния ден, като още в нощта против събота от северозапад вятърът ще се усили и с него ще стартира да нахлува леден въздух в тила на атлантически циклон преминаващ през Северна Европа.

На места ще превали и дъжд, а в по-високите елементи и сняг, като валежи ще има и в съботния ден, в централните и източни елементи на страната. Не се чакат обаче основни превалявания.

В неделя и понеделник характера на времето се резервира, вероятни са местни слаби преваляванияот сняг, основно на изток и в Предбалкана, като в неделя и понеделник вятарът ще смени посоката си и ще се ориентира от север - североизток и това ще направи времето в североизточните региони неприятно студено.

Дневните температури до вторник в това число ще са сревнително ниски до 2 - 4градуса над нулата, а по-високите западни полета към нулата, а утринните температури още веднъж ще се намалят и при намаляване напразно ще падната до минус 5 минус 6 градуса на запад.

От сряда нататък ни чака основна смяна, основно във връзка с температурите. От 2 - 3 февруаричувствително ще се затопли, като към края на идната седмица, към 4 февруари се чакат температури над 15 градуса в равнинните елементи на страната. Преносът ще бъде от югозапад и температурите ще са над климатичната норма.

В целия този интервал, до към 7 - 8 февруари, не се обрисуват, най-малко за момента, средиземноморски циклони, което значи, че не се чака завръщане на зимата в класическия и тип - със сняг и вятър.

В планините, в идващите три - четири дни ще е студено и прохладно, с внимание към всички тези, които практикуват зимни спортове. Ще е и облачно с валежи от сняг, бъдете деликатни, изключително при преходи в алпийските елементи.

Прогнозата на синоптичните модели е удобна изключително за началото на февруари, когато ни чака значително стопляне. Но зимата не си е тръгнала, февруари има капацитета да ни сервира съществени зимни изненади.

В Европа и особенов Югозападна Европа - Испанияи Франция времето също ще е по-топло от нормалното, повода - високо атмосферно налягане и транспорт на по-топли въздушни маси от югозапад.

Дори над Европейска Русия ще се стопли доста, студът отстъпва зад Урал.

Много студено обаче ще е в Аляска, където се обрисуват, в идващите дни, температури под минус 40 градуса, това е доста студено време, даже за този мразовит американски щат.

Ел Ниньо стартира да отслабва и евентуално през идващата пролет ще бъдем в преходно / неутрално положение на температурата на повърхностните води в централните и източни елементи на Тихия океан. Отслабванетона Ел Ниньо ще повлияе световната атмосферна циркулация и ще се отрази напредстоящото лято - както във връзка с температурите, по този начин и по връзки не преваляванията - основно над Северна и Южна Америка.

Глобалната приземна температура остава постоянна - 14,34 градуса, с 0,34 градуса по-висока от междинната световна приземна температура призната за норма в последния 30 годишен интервал. temperature.global
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР