Седем кинематографисти от Чехия започнаха гладна стачка в подкрепа на

...
Седем кинематографисти от Чехия започнаха гладна стачка в подкрепа на
Коментари Харесай

Чешки кинодейци започват гладна стачка в деня на годишнината от Пражката пролет

Седем кинематографисти от Чехия започнаха гладна стачка в поддръжка на украинския си сътрудник Олег Сенцов, който е в съветски затвор. Неговото здравословно положение след 100 дни без храна е сериозно. Сенцов, който е съперник на анексията на Крим от Русия, е наказан на 20 години затвор в Сибир, като хипотетичен началник на антируско терористично придвижване. Чешките кинематографисти са избрали да стартират гладната си стачка в деня на 50-тата годишнина от края на Пражката пролет.


Пред постройката на радиото в чешката столица бяха почетени жертвите на социалистическия режим и на войските на страните от Варшавския контракт, които потушават " революцията на интелектуалците ".

Отбелязването на годишнината отразява политическото разделяне на хората в страната. Премиерът Бабиш съвсем изцяло е заглъхнал от освирквания. Причината - комунисти, които омаловажават Пражката пролет, от няколко седмици за първи път след 89-та са включени във власта. Те поддържат държавното управление на малцинството, което Бабиш управлява.

Поглед обратно: През 1968 година вярата е комунистът модернизатор Александър Дубчек.Той дава опция за независимост на изразяването и медиите, до момента в който Съветският съюз прекъсва принудително този социалистически опит с танкове на Варшавския контракт.

Владимир Ханцел, който е бил секретар на първия чешки президент Вацлав Хавел, смята честването за мотив да се напомни, че свободите, които са всекидневие в днешна Чехия, не са даденост или безкрайност.
Владимир Ханцел, някогашен сектретар на Вацлав Хавел: Потушаването на Пражката пролет беше пестник в лицето. След него пристигна отрезвяването. Хората, които преди подкрепяха свободата и демокрацията, започнаха да се окопават като се грижеха единствено за себе си.
За милиардера Бабиш Пражката пролет не е значима тематика. Президентът Земан мълчи - нито тирада, нито изказване, нито даже прессъобщение. Чешкото общество обаче си спомня за събитията от преди 50 години с разнообразни начинания.
 Чехия отбелязва половин век от потушаването на Пражката пролет Чехия отбелязва половин век от потушаването на Пражката пролет
Чехия отбелязва половин век от потушаването на Пражката пролет от войските на Варшавския контракт. В навечерието на годишнината пред съветското посолство...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР