Седем човека са привлечени в качеството си на обвиняеми за

...
Седем човека са привлечени в качеството си на обвиняеми за
Коментари Харесай

Обвиняемите за паралелен износ на лекарства търгували с инсулини, лекарства за онкоболни, астма, артрит

Седем индивида са привлечени в качеството си на обвинени за успореден експорт на медикаменти , добити по нерегламентиран метод. Обвиненията са за управление и присъединяване в проведена незаконна група.

В рамките на досъдебното произвеждане са събрани доказателства, които са задоволителни, с цел да бъдат упрекнати 7 лица . Един от тях е упрекнат като началник на ОПГ , а другите са в качеството на обвинени за присъединяване в такава група за данъчни закононарушения и пране на пари.

 Ананиев, Радев и Цацаров погват незаконния експорт на медикаменти
Ананиев, Радев и Цацаров погват незаконния експорт на медикаменти

Започват инспекции по лечебните заведения

Ръководителят на групата е арестуван с прокурорско разпореждане за72 часа от през вчерашния ден и в границите на този период ще бъде доведен пред профилираният съд, като има процесуални учредения да бъде арестуван под стража. Основанията са, че лицето може да е укрие, тъй като е обвиняем по два процеса - за машинация и за данъчно закононарушение. Това стана ясно от думите на ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг.

За едно от останалите лица, с изключение на за присъединяване в ОПГ, ще има обвиняване за пране на пари, тъй като е държало в себе си 500000 в евро и лв..

За останалите обвинени са взети ограничения за неотклонение парични гаранции сред 20 000 и 50 000 лева

 Сириец провел схемата с медикаментите от вчерашния брифинг на Министерство на вътрешните работи
Сириец провел схемата с медикаментите от вчерашния брифинг на Министерство на вътрешните работи

Той е бил засечен при следствието да носи кашон с медикаменти, изписани единствено по документи на заболели

Това е търговия с живота на жителите, безапелационен беше Гешев . Той посочи още, че реекспортът на медикаменти не е противозаконен, в случай че медикаментите са добити по легален метод.

Направени са инспекции на 30 аптеки и 3 лечебни заведения. Не е привършен кръгът на разследваните, има данни за повече аптеки и лечебни заведения, добави представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.

Гешев посочи, че посочените лица са от ОПГ, която се е занимавала с паралелния експорт. Зареждането се е предписание паралелно от голям брой аптеки и болнични заведения. До момента няма обвинени от тези аптеки и лечебни заведения, само че в случай че има доказателства в процеса на следствие, ще бъдат привлечени като обвинени.

 Марешки се почувства оправдан от разрушената скица за реекспорт на медикаменти
Марешки се почувства оправдан от разрушената скица за реекспорт на медикаменти

Рано или късно истината излизала нескрито

Три са болничните заведения, посочени от Спец прокуратурата въз основата, на които е осъществена инспекция на болничните аптеки, тъй като това са пълномощията на организация Медицински одит , посочи Златица Петрова началник на Медицинския одит. Болниците са частни и държавни.

От Изпълнителната организация по медикаментите обявиха, че при една от инспекциите са разказани огромен брой рецептурни книжки на НЗОК в едно от лицата. Най- евентуално с тези книжки са вземани медикаменти. Проверява се сега дали са на действителни пациенти . Лекарствата с най- високи маржове , които са изписвани са инсулини, медикаменти за ревматоиден артрит, астматични медикаменти и медикаменти за онкоболни. Печалбата е била друга всеки ден. Проверените лечебни заведения не са единствено онкологични .

 Фармацевтичният бизнес желае
Фармацевтичният бизнес желае " тежки " закони за незаконния експорт на медикаменти

Преследването на незаконния експорт на медикаменти минава през промени в Наказателно-процесуален кодекс

Според прокуратурата медикаментите са добити по нерегламентиран метод , а с цел да се реализира износа най- евентуално има пране на пари.

За предходната година е реализиран експорт за 70-80 млн.лв , като прокуратурата още не знае точната цифра.

От прокуратурата не обрисуваха съответна скица, по които са се правили съответните нарушавания , прецизираха, че са употребявани всевъзможни способи да се обезпечат тези медикаменти, след което се е правел реекспорта. Схемите са безчет . Намерени са и медикаменти от Турция, които са предмет на контрабанда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР