Седем български изследователи отпътуваха тази сутрин за Антарктида, съобщава БТА“.

...
Седем български изследователи отпътуваха тази сутрин за Антарктида, съобщава БТА“.
Коментари Харесай

Български биолози ще ловят ледена риба с бяла кръв в Антарктида

Седем български откриватели отпътуваха тази заран за Антарктида , оповестява „ Българска телеграфна агенция “. Това е последната група от 31-та Национална антарктическа експедиция, която има за цел да да завърши с построяването на основите за новата лаборатория на континента.

Целият теоретичен колектив включва мениджъра логистиката на Националния център за полярни проучвания /НЦПИ/ Драгомир Матеев , микробиоложките доцент доктор Петя Орозова и гл. ас.д-р Снежана Русинова-Видева , ихтиолога доцент доктор Тихомир Стефанов , почвоведа доктор инж. Чавдар Желев , логистика-строител инж. Невян Симеонов и логистика-полеви помощник Александър Недялков .

Ръководителят на групата Драгомир Матеев означи на летището, че в групата вземат участие учени, чиито планове са финансирани в последната сесия на НЦПИ. Те ще би трябвало да изпълнят оптимално научната стратегия и да зазимят базата за идващия сезон.

Биолозите имат значимата задача да уловят и транспортират в специфичен резервоар живи екземпляри от куриозната ледена риба с бяла кръв и други забавни представители на антарктическата морска фауна . Те ще бъдат изложени в аквариумите на експозицията на Пловдивския природонаучен музей.

Учените ще летят с гражданска авиация по маршрута София-Амстердам-Сантияго де Чили-Пунта Аренас. До Антарктида те ще стигнат с българския научноизследователски транспортен съд – НИК 421 “Св. св. Кирил и Методий ”. Очаква се групата да дойде в базата към 18 февруари, само че това зависи и от метеорологичните условия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР