Secours Populaire, изследователският институт IPSOS, и техните европейски партньори анкетираха

...
Secours Populaire, изследователският институт IPSOS, и техните европейски партньори анкетираха
Коментари Харесай

Кризата „хапе“: Европа е на прага на социална катастрофа

Secours Populaire, изследователският институт IPSOS, и техните европейски сътрудници интервюираха 6000 европейци по въпроса за несигурността в шест страни: Франция, Италия, Гърция, Германия, Полша и Обединеното кралство. [Shutterstock/NORRIE3699]

Временното стабилизиране на енергийните цени и относително меката есен внасят известно утешение у европейския хайлайф. Последното изследване обаче сочи, че рецесията, която тази зима ще обхване континента, към този момент е тук.

Една четвърт от европейците изразява паника от несигурната ситуация в която се намират, до момента в който болшинството към този момент се е сблъскало с финансовите затруднения, разкри миналата седмица проучване на френската неправителствена организация Secours Populaire. Заедно с изследователския институт IPSOS и други европейски партньорски организации, анкетирани са били 6000 европейци по въпроса за несигурността в шест страни: Франция, Италия, Гърция, Германия, Полша и Обединеното кралство.

„ Много мощно нараства несигурността в Европа “, сподели пред EURACTIV генералният секретар на Secours Populaire Хенриет Стейнберг. Данните от интервюираните в Гърция демонстрират, че за 51% от тях, неочакван разход може да ги разори. Този сегмент на „ изпадащи “ хора в Германия е 18%, във Франция, Италия, Полша и Обединеното кралство се движи между 20-25%.

„ Нараства тревогата, че от ден на ден и повече европейци не могат да намерят жизнеспособни решения, с цел да устоят себе си и фамилиите си. Мнозина вече са изправени пред тежка финансова обстановка: трябва да лимитират пътуванията си, да понижат отоплението, да търсят помощи от родственици, да се наемат на допълнителна работа (ако могат да намерят такава), за да могат да свържат двата края. Проучването демонстрира, че всички европейци имат сходни или еднакви проблеми: храна, опазване на здравето, жилище, осигуряване на децата си. Това е всекидневието на десетки милиони “, уточнява Стейнберг.

Годишната инфлация в еврозоната се чака да възлезе на 10,7% за октомври 2022г. – спрямо 9,9% за септември, според предварителната оценка на Евростат – статистическата работа на Европейския съюз.

Спестяванията на значителен брой европейци се стопяват: 42% от анкетираните признават, че молят близките си да им дадат пари на заем, с цел да се устоят. Процентът на заеми е най-голям в Гърция (63%), следвана от Обединеното кралство, Италия и Полша (между 40% и 41%), Франция (36%) и Германия (35%). Тези числа са „ сигнален сигнал “, според Стейнберг. „ Хората вече не могат да оцеляват “.

Но заемите не са устойчиво средство в дълготраен проект. От една страна, „ хората не смеят да изискат пари от околните си или роднините просто не могат да им оказват помощ “, сподели пред EURACTIV Орели Труве – депутат от левицата във френското Национално събрание и член на комисията по икономическите въпроси. От друга страна домакинствата са принудени да теглят потребителски заеми. Ала това може да се окаже рисковано, защото лихвените проценти нарастват.

„ Ако семействата към този момент не са платежоспособни съществува краен риск от финансова и банкова рецесия, както по времето на ипотечната рецесия от 2007г. в Съединените щати “, сподели Труве, който се застъпва за възобновяване на покупателната дарба на най-бедните семейства, с цел да се съживи растежът.

„ Защото в случай че семействата към този момент нямат покупателна дарба, тогава търсенето се срутва. Ако търсенето се срине, производството също се срутва, а с него и работните места. А това е циничен кръг. Вървим право към обществена злополука “, уточни френският народен представител.

Превод: доктор Радко Ханджиев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР