SEC на САЩ преразглежда правилата за индустрията на частни фондове за 20 трилиона долара

...
Комисията по ценните книжа и борсите на Съединените щати гласува
Коментари Харесай

Комисията по ценните книжа и борсите на Съединените щати гласува за преразглеждане на правилата за частни капиталови и хедж фондове, но в победа за индустрията, то не улеснява инвеститорите да съдят мениджъри на фондове и също така не забранява споразумения, които улесняват изплащането на някои инвеститори от други.

Петчленният панел на регулатора на ценни книжа гласува с 3-2 в сряда в полза на поредица от промени, насочени към увеличаване на прозрачността, справедливостта и отчетността в сектора на частните фондове, който е удвоил активите си през последното десетилетие. Индустрията управлява приблизително $20 трилиона активи.

Новите правила ще изискват от частните фондове да издават тримесечни отчети за таксите и ефективността и да разкриват определени структури на таксите, като същевременно забраняват предоставянето на някои инвеститори на преференциално третиране пред обратно изкупуване и излагане на портфейл. Правилата също ще изискват средства за извършване на годишни одити.

Правилата ще влязат в сила след 60 дни. Някои правила ще имат поетапно приемане в зависимост от размера на фонда.

Председателят на SEC Гари Генслър каза преди гласуването на панела, че промените ще бъдат от полза за инвеститорите в тези фондове, обикновено богати лица и институционални инвеститори, като пенсионни фондове и компании, набиращи капитал от тях.

„Днешните окончателни правила ще насърчат ефективността, конкуренцията, почтеността и прозрачността на съветниците на частни фондове“, каза Генслер, отбелязвайки, че SEC се е оттеглила от някои предложени изисквания след получаване на обратна връзка от индустрията.

Застъпнически групи обвиниха индустрията на частните фондове в нечестни, противоречиви и непрозрачни практики, които вредят на американците, които инвестират в такива фондове чрез своите пенсии.

Разводнени правила

Докато промените отбелязаха най-голямото преразглеждане на индустриалните правила от години, SEC отхвърли някои предложения, след като основни играчи, включително Citadel и Andreessen Horowitz, твърдяха, че агенцията превишава правомощията си, като се опитва да забрани отдавна установени структури на таксите и условия за отговорност.

Агенцията се отказа от предложение за забрана на таксите за услуги, които не се извършват, като разходи за съответствие или разходи за защита на регулаторни проверки, и отхвърли предложение, което би улеснило инвеститорите да съдят средства за неправомерно поведение.

Новоодобрените правила изискват от мениджърите на фондове да разкриват така наречените „странични писма“ – индустриална практика, чрез която фондовете могат да предложат на някои инвеститори специални условия – когато те са финансово съществени. Предлагането на някои инвеститори на специални условия за обратно изкупуване или подробна информация за притежанията в портфейла беше забранено.

Тези правила на SEC ще се прилагат само за нови сделки, което означава, че индустрията няма да трябва да пренаписва всички съществуващи договори.

Въпреки смекчаването на първоначалното предложение, новите правила предизвикаха отпор в индустрията.

Индустриалната група на Managed Funds Association заяви, че продължава да има опасения, че новите изисквания ще повишат разходите и ще ограничат възможностите за инвестиции. Групата ще „работи с нашите членове, за да определи подходящите следващи стъпки за защита на интересите на алтернативните мениджъри на активи и техните инвеститори, включително потенциални съдебни спорове“, каза главният изпълнителен директор Брайън Корбет в изявление.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР