Себеуважението е важно за човек, защото така, както вие виждате

...
Себеуважението е важно за човек, защото така, както вие виждате
Коментари Харесай

Себеуважението – защо е важно и как да го имаме

Себеуважението е значимо за човек, тъй като по този начин, както вие виждате себе си, ще ви одобряват и другите. Това изясни в предаването „ Тази събота “ по bTV психоложката Маги Ангелова.

„ Начинът, по който обичаме и се свързваме със себе си, е методът, по който ще ни обичат и ще се свързват и доближават другите към нас – сподели тя. – Трябва да стартираме с това кой съм аз и по какъв начин се отнасям към себе си. Аз съм един контейнер от мисли, вярвания, полезности, наслади, подозрения, страхове, ограничавания. По метода, по който аз се отнасям със себе си, по метода, по който аз разбирам нещата в себе си, аз ще стартира да ги излъчвам, а другият ще улови това по какъв начин се схващам, по какъв начин се отнасям към себе си, какви са моите несъгласия. И ще стартира да ми връща по същия метод, по който аз се обръщам и се свързвам със себе си “.

Може да се каже, че това са Аз-ови огледала, уточни Ангелова. Можем да учим през другите за себе си , какво се случва с нас.

Но по какъв начин да повишим самочувствието си?

Първо обърнете внимание каква е вашата положителна визитка, посъветва психоложката. Напишете си лист с неща, които харесвате в себе си – какво цените, с какво се гордеете, какви мощни страни разпознавате.

Второто нещо е себесвързването очи в очи със себе си – заставате пред огледалото и си казвате: „ Днес одобрявам косата си “, в случай че сте били сериозни към нея, да вземем за пример.

„ Голяма част от подценяването идва от там, че в предишното не сме получили нужния взор на признание, принадлежност и горделивост – значимия взор на престижа или на околните хора “, изясни тя.

Може да попитате и родителите си с какво се гордеят с вас и какви мощни страни разпознават у вас, предложи още психоложката.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР