Себастиен Ожие спечели титлата в Световния рали шампионат (WRC) за

...
Себастиен Ожие спечели титлата в Световния рали шампионат (WRC) за
Коментари Харесай

Себастиен Ожие е шампион във WRC за пета поредна година

Себастиен Ожие завоюва купата в Световния рали шампионат (WRC) за пета поредна година, откакто приключи на трето място в рали " Уелс " 12-и кръг за сезона. Едно съревнование преди края французинът е неосъществим на върха в подреждането с 215 точки.

Пилотът на " М-Спорт " събра 215 точки, с помощта на двете спомагателни точки в последния пауър стейдж, които му подсигуряваха купата. Втори в генералното класиране със 183 точки остава Тиери Ньовил с " Хюндай ". Белгиецът финишира втори в ралито и за втора поредна година най-вероятно ще се задоволи с второ място в крайното нареждане.

Ньовил завоюва три ралита през 2017 година - Франция, Аржентина и Полша, само че имаше съществени проблеми с издръжливостта на своя автомобил.

" Невероятна година за нас. В началото не знаех тъкмо какъв брой бързи ще бъдем с този автомобил, нямахме толкоз доста време за подготовка, само че момчетата свършиха отлична работа. Много съм благополучен, тъй като се трудихме много, бяхме бързи и непрекъснати ", сподели Ожие след финала.

Французинът не пожела да разяснява бъдещето си преди края на сезона: " Сега е време да се порадваме на купата, само че и да мислим за последния старт. Има още работа, която би трябвало да свършим ".

WRC drivers’ standings - 1. Ogier 215pts, 2. Neuville 183pts, 3. Tänak 169pts, 4. Latvala 136pts, 5. Evans 118pts, 6. Sordo 95pts. #WRC
— WRC (@OfficialWRC) October 29, 2017

Той завоюва едвам две ралита през сезона – стартът на годината в Монте Карло и шестия кръг в Португалия. С огромно неизменност и още седем качвания на подиума, Ожие си подсигурява пета корона във WRC. Французинът отпадна единствено в рали " Финландия ", а най-слабото му класиране в точките е пето място в Италия.

От 2013 година Ожие непроменяемо господства в Световния рали шампионат и наследи по отличен метод сънародника си и някогашен съотборник Себастиен Льоб.

Ожие излезе еднолично на второ място по извоювани трофеи. До момента той имаше четири, колкото великите финландци Юха Канкунен (1986, 1987, 1991 и 1993 г.) и Томи Макинен (1996-1999). Пред Ожие към този момент е само Льоб с девет трофеи (2004-2012 г.).

 Елфин Еванс беше най-бърз по сложните пътища в Уелс.
© Associated Press

Елфин Еванс беше най-бърз по сложните пътища в Уелс.

Победата в рали " Уелс " сграбчи Елфин Еванс. Той е първият британец, който печели домашното си съревнование от Ричард Бърнс, който победи през 1998, 1999 и 2000 година За Еванс това е първи триумф в международния шампионат в неговия 61-и старт.

Успехът е доста скъп за състава на " Д-Мак ", за който кара Еванс. Това е частен отбор, който изполсва автомобил " Форд Фиеста " на " М-Спорт ", само че той е квалифициран с английски гуми и от английски екип.

Congratulations @SebOgier World Rally Champion 2017! @fia#JulienIngrassia@MSportLtd@Michelin_Sport@Michelin@WalesRallyGB#WRCpic.twitter.com/zSobMpMTLf
— WRC (@OfficialWRC) October 29, 2017

Британецът завоюва девет скоростни прави и значително си обезпечи триумфа в събота, когато беше с класа над противниците си. Единствено Ньовил и Яри-Мати Латвала с " Тойота " съумяха да му вземат по една права.

В неделния ден Еванс единствено поддържаше разликата, а успехите в стадиите взеха От Танак с " Форд ", Андреас Микелсен с втория " Хюндай " на два пъти, Латвала и Ньовил в пауър стейджа.

Еванс финишира с задатък от 37.3 секунди пред Ньовил и 45.2 пред Ожие.

Освен купата при водачите, " М-Спорт " си обезпечи и тази при конструкторите. За първи път от 2007 година насам отборът на Малкълм Уилсън печели, само че бъдещето на тима към този момент остава неразбираемо, защото Ожие няма контракт за сезон 2018, а Танак напуща в посока " Тойота ".

Последният старт за тази година е сред 17 и 19 ноември в Австралия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Авто-мото (1484)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР