Себастиан Курц Лидерът на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц

...
Себастиан Курц Лидерът на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц
Коментари Харесай

Новата коалиция в Австрия щяла да е проевропейска


Себастиан Курц

Лидерът на Австрийската национална партия (АНП) Себастиан Курц съобщи, че съдружните договаряния сред неговите консерватори и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) са в " финален стадий " и оферират гаранции, че идващото държавно управление ще бъде проевропейско, съобщи Ройтерс.

Курц изведе АНП до победа на парламентарните избори през октомври, заемайки твърда позиция към имиграцията, която постоянно съответствува с тази на наредилата се на трето място АПС, отбелязва Ройтерс.

Крайнодясната партия се отхвърли от апела си Австрия да последва образеца на Англия, като свика референдум за излизане от Европейския съюз. Сега АПС споделя, че е проевропейски настроена, само че е сериозна към Европейски Съюз и желае да предотврати по-нататъшна политическа интеграция.

" За президента и за мен бе значимо новото държавно управление да има проевропейска ориентировка. От моя позиция това е обезпечено ", сподели Курц след среща с президента Александър ван дер Белен.

Лидерът на АНП изрази убеденост, че съдружното съглашение ще бъде реализирано преди Коледа.

Сред точките, по които към този момент има единодушие, е преместването на някои отдели на външното министерство, отговарящи за европейските въпроси, към канцлерството, което ще бъде ръководено от Курц, сподели източник, осведомен с договарянията.

Въпросите, които към момента се разискват, включват това доколко ще се улесни свикването на референдуми. Постигнато е единодушие за възбрана на допитванията за овакантяване на Европейски Съюз, обявиха осведомени с договарянията източници.

Споразумението също по този начин ще подсигурява поддръжка за глобите на Европейски Съюз против Русия - като отбрана срещу проруската позиция на АПС.

Въпросът за министерските назначения още не е решен. Министерствата на външните работи, защитата и вътрешните работи несъмнено ще бъдат дадени на АПС, сподели обаче един от цитираните източници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР