Seagate Technology Holdings Plc се съгласи да плати неустойка от

...
Seagate Technology Holdings Plc се съгласи да плати неустойка от
Коментари Харесай

Seagate отнесе 300-милионна глоба заради доставки за Huawei

Seagate Technology Holdings Plc се съгласи да заплати наказателна клауза от 300 милиона $ в съглашение с управляващите на Съединени американски щати. Американската компания е доставила твърди дискове на стойност над 1.1 милиарда $ на китайската Huawei в нарушаване на законите за надзор на износа на Съединени американски щати, заяви Министерството на търговията на сряда.

Производителят на дискове е продавал на Huawei в интервала сред август 2020 година и септември 2021 година макар правилото от август 2020 година, което лимитира продажбите на избрани задгранични артикули, създадени с американска технология, на китайската компания. През 2019 година Huawei беше сложена в Entity List – черен търговски лист на Съединени американски щати, с цел да понижи продажбата на американски артикули на компанията на фона на опасения за националната сигурност и външната политика.

Наказанието съставлява последното в поредност от дейности на Вашингтон за задържане на Китай от потребление на комплицирани технологии, които могат да поддържат армията му, да разрешат нарушавания на човешките права или по различен метод да застрашат сигурността на Съединени американски щати.

Seagate е доставила 7.4 милиона диска на Huawei за към година след влизането в действие на правилото от 2020 година и е станала единственият снабдител на твърди дискове за Huawei, споделя Министерството на търговията.

Другите двама съществени снабдители на твърди дискове прекратиха продажбите за Huawei след влизането на новото предписание в действие през 2020 година, споделиха от министерството. Въпреки че не бяха разпознати, Western Digital Corp и Toshiba Corp са другите две компании, се споделя в отчет на Сенатската комисия по търговията на Съединени американски щати в отчет за Seagate от 2021 година

Компаниите не дадоха отговор на претенции на Reuters за коментар.

Дори откакто съперниците му бяха спрели да им продават... Seagate продължи да изпраща твърди дискове на Huawei “, се споделя в изказване на Матю Акселрод, помощник-секретар по правоприлагането на износа в Бюрото по промишленост и сигурност на Министерството на търговията. „ Днешното деяние е следствието. “

Акселрод сподели, че административното наказване е най-голямото в историята на организацията, което не е обвързвано с наказателно дело.

Позицията на Seagate беше, че нейните дискове, създадени в чужбина, не са предмет на наредбите за надзор на износа на Съединени американски щати, всъщност тъй като не са пряк артикул на съоръжение в Съединени американски щати.

Въпреки че вярвахме, че съблюдаваме всички съответни закони за надзор на износа по времето, когато направихме въпросните продажби на твърди дискове, ние взехме решение, че... уреждането на този въпрос е най-хубавият курс на деяние “, сподели основният изпълнителен шеф на Seagate Дейв Мозли в изказване.

В заповед, издадена в сряда, държавното управление съобщи, че Seagate неправилно пояснява правилото за задграничен артикул, като изисква оценка единствено на последния стадий от индустриалния развой, а не на целия развой.

Seagate създава дискове в Китай, Северна Ирландия, Малайзия, Сингапур, Тайланд и Съединените щати, се споделя в заповедта, и употребява съоръжение, в това число съоръжение за тестване, предмет на правилото.

През август Министерството на търговията на Съединени американски щати изпрати на компанията „ писмо с предложение за таксуване “, предупреждавайки компанията, че може да е нарушила законите за надзор на износа. Писмото сложи началото на към осем месеца договаряния.

Неустойката от $300 милиона на Seagate се дължи на вноски от по $15 милиона на тримесечие в продължение на пет години, като първото заплащане би трябвало да бъде през октомври. Компанията също по този начин се е съгласила на три одита на своята стратегия за сходство и е обект на петгодишна отсрочена заповед, отказваща нейните експортни привилегии.

Компанията сподели в светлината на съглашението, че ще рапортува финансовите си резултати за третото фискално тримесечие на 2023 година преди отварянето на пазара в четвъртък, вместо предходен проект за след затварянето на търговията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР