Сдружението за дива природа Балкани“ твърди, че АПИ готви незаконно

...
Сдружението за дива природа Балкани“ твърди, че АПИ готви незаконно
Коментари Харесай

Еколог за АМ Струма: Избраното трасе през 2017 г. ще убива хора

Сдружението за дива природа „ Балкани “ твърди, че АПИ готви нелегално строителство на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле. Еколозите ще изискат Европейската комисия да блокира цялата стратегия " Транспорт ", в случай че стартира работа по магистралния сектор, заяви Нова телевизия. Андрей Ковачев от СДП „ Балкани “, който е подал сигнала, напомни, че районният министър Иван Шишков е декларирал, че строителството ще стартира до края на май, с цел да не изтече срокът на решението по Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година

" Невярно е, че то изтича през май. Решението е изтекло през октомври 2022 година В момента се манипулира информация и това е явен индикатор за крадене на пари. Европейска комисия още през 2019 година уточни, че има осем нарушавания. Трябва да има нова ревизирана оценка. Сега ще се опитат да строят, единствено с цел да потвърдят, че решението по Оценка на въздействието върху околната среда работи. И когато има бюджетни пари - да ги откраднат отново, както се случи с Автомагистрала " Хемус ". Не би трябвало да се раздават средства в нарушаване на европейското законодателство, тъй като след това ще плащаме всички ", разяснява той.

По думите му опитите да се крадат пари и нарушаването на законодателството пречат на градежа на " Струма ". " Избраното трасе през 2017 година ще убива хора. То е най-опасното. Всички други разновидности бяха по-добри, само че те избраха това, което дава отговор на клиентелистки ползи. Преминават животни през трасето и то не дава отговор на изискванията за сигурност. Не сме срещу създаване на автомагистрала, само че желаеме да се съблюдава законът и да е безвредна ", изясни Ковачев.

От своя страна Красимир Георгиев от Българска Асоциация на потърпевши при произшествия, специалист по екология и околна среда, споделя, че час по-скоро тази автомагистрала би трябвало да се построи. " Общественият интерес обслужва нормативната уредба, а не противоположното. В Гърция и Сърбия се строят автомагистрали и няма проблеми с еколози и археолози. Колчетата ще решат казуса до това лято, когато трафикът на колите нарасне. Ако беше паднал доста сняг тази зима, по какъв начин щеше да се чисти? Нямаше да има колчета. Трябва да се доверим на специалистите, които ще я строят ", акцентира той.

Хората, живеещи в района, споделят своето мнение за градежа през Кресненското дефиле. Според някои от тях е по-добре автомагистралата да мине високо на колони, с цел да има от кое място да минават тировете. Местните схващат позицията на еколозите, само че и осъзнават значимостта на пътната артерия за натовареността на придвижването в района. Те обаче по-скоро поддържат градежа на аутобана.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР