Сдружението на украинските организации в България Мати Украйна“ заедно с

...
Сдружението на украинските организации в България Мати Украйна“ заедно с
Коментари Харесай

Протестиращи пред руското посолство срещу Путин не разрешиха на Васил Терзиев да говори пред тях

Сдружението на украинските организации в България „ Мати Украйна “ дружно с Гражданско придвижване „ БОЕЦ “ и Образователен център „ Украински Вулик “ организират митинг до Посолството на Руската федерация в София. Събитието е под надпис „ Украйна: Изборите под дулата на оръжия са противозаконни “.

В региона има засилено полицейско наличие. Събралите се жители разпънаха флагове на България и Украйна. Кметът на София Васил Терзиев пристигна на митинга с желание да приказва пред събралите се, само че, след къса замяна на реплики с уредниците, си потегли, оповестява Българска телеграфна агенция.

По думите на водача на „ БОЕЦ “ Георги Георгиев им е било попречено да създадат митинга до посолството. По-рано през днешния ден столичният кмет уточни във фейсбук профила си, че не дава отговор на истината информацията, че Столичната община е забранила провеждането на митинги през днешния ден до съветското посолство.

„ Според мнение на Столичната дирекция за вътрешни работи (СДВР), което изискахме след получено писмо от уредниците на двата митинга, провеждането на митинга пред Посолството на Руската федерация „ основава риск от пораждане на произшествия и груби нарушавания на публичния ред и всеобщи вълнения ”. За да уважим правото на митинг, с цел да опазим публичния ред и с цел да предотвратим предпоставки за директни конфликти, съгласувахме осъществяване на митинг отвън зоната за сигурност на посолството – на тротоара против постройката и изисках засилени ограничения за сигурност от Столична дирекция на вътрешните работи “, показва в обявата си Васил Терзиев. Той прикани всички, протестиращи през днешния ден против провеждането и признаването на изборите за президент на Русия в окупираните територии на Украйна, да изразят свободно, само че спокойно своята позиция.

Георги Георгиев сподели още, че изборите в Русия и окупираните елементи на Украйна са противозаконни. Според него управляващите у нас е трябвало да забранят отварянето на изборни секции. Георгиев добави, че резултатът от изборите за президент на Русия ще бъдат манипулирани.

Олена Коцева от „ Мати Украйна “ съобщи, че войната, която се води в Украйна, не е война, а геноцид и заличаване на украинския народ.

Близо до демонстрацията съветски жители не престават да се редят на опашка пред посолството, с цел да упражнят правото си на глас за президент на Русия.

Протестиращите затвориха за придвижване улицата, която води до входа на посолството, където съветските жители чакат да гласоподават. Те желаеха да отидат до там, само че полицейски кордон блокира пътя им.

Българска телеграфна агенция напомня, че по-рано през днешния ден гражданското съдружие „ Ние идваме “ също провежда проява пред съветското посолство. От сдружението разположиха маса с две урни за гласоподаване – за съветския опозиционер Алексей Навални и за президента на Русия Владимир Путин.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР