Сдружението на общините се обяви в подкрепа на министъра на

...
Сдружението на общините се обяви в подкрепа на министъра на
Коментари Харесай

Кметове си искат Николай Нанков за министър

Сдружението на общините се разгласи в поддръжка на министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, оповестява БНР.

Кметовете на едни от най-големите български градове и общини застанаха в поддръжка на Нанков. Градоначалниците считат, че той има безспорни качества за сектора и оставката му не би трябвало да бъде гласувана. Според тях при промяната ще се стигне до закъснение на готови и утвърдени планове, защото доста неща зависят от министъра.

Регионалният министър Николай Нанков подаде оставка дружно с сътрудниците си Валентин Радев и Ивайло Московски, като по този начин те поеха политическа отговорност след тежката злополука с рейс край Своге, в която починаха 17 души. Вчера министър председателят показа и кандидатурите за постовете на министри на вътрешните работи, на районното развиване и на превоза.

Александър Манолeв, който сега е заместник-министър в Министерството на стопанската система, ще оглави Министерството на превоза. Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов ще заеме поста министър на вътрешните работи. Петя Аврамова поема Министерство на районното развиване и благоустройството.

Според кмета на Правец Румен Гунински от Българска социалистическа партия, макар че Министерство на регионалното развитие е едно от най-тежките министерства, министър Нанков се оправя добре с работата си. Гунински сподели още, че преди да се приказва за това по какъв начин оставките на тримата министри ще се отразят на ръководството и дали ще решат проблемите, би трябвало първо да се обясни кои са отговорните за случая в Своге.

„ Аз не виждам директна виновност на министър Нанков или другите министри за този трагичен случай. Нека проверяващите органи да кажат първо кой е виновникът, тъй като доста се изговори през последните дни за този случай. Аз имам и една рекомендация към министъра – дано има по-големи отговорности и условия към компаниите, които извършват тези публичен поръчки. Не чух нищо да се приказва за надзора на компанията ", сподели Гунински пред БНР.

„ Право е на министър-председателя да си предложи министрите в своя кабинет и той носи цялата отговорност ", заключи Гунински.

Кметът на Димитровград Иво Димов, който е и заместник-председател на Сдружението на общините, твърдо поддържа министъра на районното развиване и благоустройство Николай Нанков и е изрично срещу освобождението му от поста, макар че показа казаното от кмета на Правец, че въпреки всичко решенията ги взема министър председателят.

„ С работата си министър Нанков потвърди, че локалната и централна власт могат да работят в доста положително взаимоотношение, водени от правилата на разговора и съдействието и най-много водени от ползите на българските жители. Това беше един от министрите, които завоюваха по безапелационен метод нашето доверие ", безапелационен бе Димов.

Съществува риск от забавянето на планове по Програмата " Региони в напредък " при промяната на подалия оставка министър на районното развиване Николай Нанков с Петя Аврамова, защото е належащо софтуерно време, с цел да навлезе в работата идващият министър, сподели още Димов. По думите му, тази оставка е прибързана и би трябвало да се намерения съществено върху нея.
„ Опитът, експертността, диалогичността на министър Нанков биха имали по-голяма социална изгода, в сравнение с неговото овакантяване ", изясни Димов.

Той сподели още, че не познава препоръчаната за поста на Нанков Петя Аврамова, само че се надява, че изборът е верен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР